Operació tornada

Les aerolínies cancel·len més de 200 vols per les vagues

El Prat i Barajas viuran una 'operació tornada' accidentada amb aturades contra Iberia i Ryanair

Ryanair afirma que "el tancament" de les bases Canàries "és irreversible", però no esmenta Girona

operacion retorno en la terminal del aeropuerto t-1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras / Gabril Ubieto

Centenars de milers d’espanyols encaren aquest cap de setmana l’'operació tornada' de vacances i ho fan amb un panorama de vagues als aeroports espanyols. Més de 200 vols ja han sigut cancel·lats preventivament per les aerolínies per evitar, en la mesura possible, que les protestes dels treballadors enterboleixin els desplaçaments dels viatgers. El personal de terra d’Iberia  al Prat i Barajas obriran el torn de la protesta, amb aturades divendres i dissabte; per després ser rellevats pels tripulants de cabina de Ryanair a tot Espanya, dilluns i dimarts.

Si bé els treballadors del 'handling' d’Iberia a Barcelona ja arrosseguen dos caps de setmana d’aturades a la seva esquena aquest estiu, el tercer no el protagonitzaran en solitari. Els seus homòlegs de Madrid s’han afegit a la vaga, exigint a l’empresa una major cintura per negociar determinades qüestions a nivell local i que no tot hagi de passar per la taula del conveni estatal. La irrupció dels treballadors de la capital ha provocat que, a diferència que en les dues vagues anteriors al Prat, Iberia hagués de cancel·lar preventivament 104 vols, tots a Barajas; tot i que sis amb connexió amb Barcelona.

A la capital catalana l’aerolínia que preventivament més trajectes ha anul·lat ha sigut Vueling, amb gran volum d’activitat en aquest aeroport. Concretament han sigut 92, 54 vols divendres i 38 més dissabte. Es pot recordar que el personal de 'handling' d’Iberia a Barcelona gestiona al voltant del 65% dels vols que aterren al Prat, tant via algunes empreses subcontractades com els propis de les aerolínies d’IAG, com Vueling o British Airways. Aquesta última ha anunciat la cancel·lació d’un total de 14 vols durant les 48 hores de protestes laborals.

El Ministeri de Foment ja va fixar uns serveis mínims idèntics a les anteriors convocatòries, que consisteixen en el 100% de vols blindats cap a o des dels territoris no peninsulars; del 53% per als vols internacionals o els nacionals sense alternativa de transport de menys de cinc hores; i del 32% per als peninsulars amb alternativa de menys de cinc hores. Aquest és un cap de setmana, l’últim d’agost, especialment carregat de trànsit i per al qual Aena  preveu 2.100 vols a Barcelona i 390.000 potencials passatgers afectats (entre els dos dies).

Els tripulants de Ryanair inicien les seves protestes

Ryanair, mentrestant, afrontarà la seva primera gran vaga a Espanya aquest diumenge i dilluns, amb aturades convocades pels sindicats de tripulants de cabina en protesta pel tancament de bases de les illes Canàries (les tres que té la 'low cost’) i Girona

La companyia segueix una estratègia diferent que altres aerolínies amb les vagues aeroportuàries, i només ha cancel·lat 14 vols a Espanya (6 diumenge i 8 dilluns: cap a Girona; dos a Madrid cada dia i la resta, des de el Prat en rutes com Milà, Sevilla i Roma). Fonts de Ryanair van destacar a aquest diari que aquesta xifra és baixa a causa dels serveis mínims marcats per Foment i perquè preveuen "un seguiment baix" dels treballadors.

Notícies relacionades

En un comunicat, la firma va cridar els sindicats USO, Sitcpla i Sepla a "desconvocar les vagues sense sentit" previstes per al setembre. "Aquestes aturades no tenen cap altre propòsit que alterar els plans de viatge dels nostres clients i les seves famílies durant la tornada de les vacances d’estiu", van afirmar. L’empresa, va agregar que "el tancament de les bases d’hivern de Ryanair a les Canàries és un fet irreversible", i va destacar que "bases com les situades a les illes Canàries generen grans pèrdues durant la temporada d’hivern" ja que "gairebé tot el seu trànsit s’origina a l’estranger". L’empresa, en cap moment, cita el tancament de Girona, la qual cosa des del sector es va llegir com una petita porta oberta que hi pugui haver negociació amb la Generalitat sobre el futur de la base catalana.

També hi haurà aturades a Renfe

La cirereta a un cap de setmana mogut laboralment i el posarà la CGT en el servei de trens de Renfe, on ha convocat vaga per divendres 30 d’agost i diumenge 1 de setembre. L’empresa ha decidit cancel·lar un total de 360 trens davant d’aquestes aturades parcials convocades per la central. Del total de 360 trens no inclosos en aquests serveis mínims i que s’anul·len aquest divendres i aquest diumenge, 118 seran de l’AVE i de Llarga Distància i els 242 restants de Mitjana Distància.