Segons 'Oxford Economics'

Cada nou robot substitueix dos treballadors en la indústria manufacturera

Un estudi d''Oxford Economics' assenyala que el 2030 l'automatització dels processos eliminarà dos milions de llocs de treball

zentauroepp16477606 martorell 13 07 2011 planta de producci n robotizada del nue180625175115

zentauroepp16477606 martorell 13 07 2011 planta de producci n robotizada del nue180625175115 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’arribada delsrobots, o més aviat la seva multiplicació, tindrà diferents efectes sobre l’economia dels països que decideixin incorporar-los en la seva economia. Una d’elles és la substitució de llocs de treball, que abans ocupaven treballadors i ara ocuparan màquines. I, segons la revista ‘Oxford Economics’ i enfocat sobre un sector com la indústria manufacturera, un robot equivaldrà a mitjà termini a dos llocs de treball.

L’informe de l’equip liderat per Adrian Cooper assenyala que, de mitjana a tot el món, per cada nou robot se substitueixen 1,6 llocs de treball. L’efecte de la substitució no impacta igual segons el teixit productiu del país i és gairebé el doble en les economies de baixos ingressos que en les d’alts. Si la mitjana de llocs de treball suplantat per cada nou robot és d’1,6, als països pobres és de 2,2 i en els ric, d’1,3.  A Europa aquesta transformació ja ha eliminat 400.000 llocs de treball i per al 2030 els investigadors estimen que en seran dos milions.

Les raons que desgrana l’article per explicar l’auge dels robots són tres. D’una banda, el desenvolupament tecnològic permet que avui dia determinats robots siguin més econòmics que un sou humà. I a això se li ha d’afegir que són més barats i produeixen més. Per al 2030 la previsió de l’estudi és que si s’incrementa la presència de robots en les línies de producció de tot el món, el PIB mundial creixerà un 5,3%. Un 'extra' que actualment equival al PIB que genera Alemanya.

I, com a tercer argument, ‘Oxford Economics’ mira cap a l’est. Malgrat la ingent mà d’obra de la qual disposa la Xina, aquest país ja és el regne dels robots i continua invertint intensament per continuar-ho sent. El 20% de tota la maquinària manufacturera del planeta està dins de les fronteres del gegant asiàtic. El que evidencia una escalada exprés de menys de dues dècades, ja que al començar el mil·lenni la Xina amb prou feines comptava amb indústries automatitzades.

No obstant, no és, en proporció, el país que més maquinària intel·ligent té a les seves fàbriques. Mentre a la Xina hi ha 68 robots per cada 10.000 treballadors, a Corea del Sud la proporció és de 631 per 10.000; més del doble que a Alemanya o al Japó i tres vegades més que als EUA.

Gestionar el canvi

Notícies relacionades

No només la destrucció d’ocupació per ella mateixa pot ser un problema per a les economies del demà, sinó també el com gestionar la massa d’aturats que això comportarà. Segons la bibliografia estudiada pels autors, més de la meitat dels treballadors de la indústria als Estats Units que van ser substituïts per una màquina en les passades dues dècades es van reciclar en els sectors del transport, la construcció, el manteniment i les oficines.

El problema que han detectat des d’‘Oxford Economics’ és que són aquests sectors els més automatitzables en la pròxima dècada. Cosa que vol dir que les solucions d’ahir no seran possibles demà. "Preparar-se i respondre als impactes socials de l’automatització serà un desafiament definitori de la pròxima dècada", conclou l’informe.