PROTESTA LABORAL

L'aeroport del Prat torna a la vaga

Aena assegura que només s'han cancel·lat els vols ja previstos i que l'afectació és mínima

undefined49541271 barcelona  24 08 2019  econom a   panel de salidas de la ter190824125216

undefined49541271 barcelona 24 08 2019 econom a panel de salidas de la ter190824125216 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marta Lopez / El Periódico

Els treballadors de terra d’Iberia han tornat a la vaga aquest dissabte amb la primera de les quatre jornades de vaga convocades a l’aeroport del Prat a l’agost, previstes per als dies 24 i 25, i 30 i 31. L’aturada coincideix amb la vaga indefinida dels vigilants de seguretat.

Aquest matí les cues ja han començat al control de seguretat a les sis del matí, tot i que en la línia habitual del que és un cap de setmana d’agost. Hi havia més cues als taulells de facturació.

Fonts d’Aena han explicat a Europa Press que no hi ha hagut més cancel·lacions de vols a part de les ja previstes i que el temps d’espera per passar el filtre de seguretat ha sigut d’entre 10 i 15 minuts fins després de les 9.00 hores. Les mateixes fonts han detallat que a les pantalles que informen sobre les sortides de vols apareixen viatges cancel·lats, però es tracta d’anul·lacions previstes anteriorment.

Iberia Airport Services ha xifrat en un 10% el seguiment de la vaga del seu personal de terra a l’aeroport de Barcelona, aquest dissabte. Per això, assegura, “la jornada s’està desenvolupant amb total normalitat”, ha explicat la companyia, que ha detallat que s’estan complint els serveis mínims i que no hi ha cap incidència.

Fins a les 8.30 hores d’aquest dissabte, Iberia Airport Services havia atès 95 vols, 45 arribades i 50 sortides.

Segons els sindicats, dos de cada tres treballadors del Prat ha secundat la vaga. El secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha explicat que el seguiment és de dos de cada tres dels treballadors que no fan serveis mínims, que ha seguit el 80% de la plantilla, segons el portaveu del comitè d’empresa. 

Motius de la protesta

Els sindicats denuncien la temporalitat dels empleats i reclamen una solució tenint en compte el volum i les particularitats de l’aeroport català, una solució que no s’ha aconseguit en les dues reunions de mediació fetes aquesta setmana amb la direcció de la companyia. La parada ha obligat Vueling a cancel·lar preventivament 112 vols, 46 aquest dissabte i 66 diumenge; i Iberia n’ha cancel·lat sis. Foment ha dictat uns serveis mínims d’entre el 32% i el 53%, segons el tipus de vols.

Els empleats d’Iberia Serveis Aeroportuaris de Barcelona, que s’encarrega de la gestió dels equipatges de fins a 27 companyies al Prat, protesten per la falta d’estabilitat de la plantilla, l’excés de càrregues de treball, les hores extraordinàries i la reorganització de torns per conciliar la vida familiar i laboral.

Les quatre jornades convocades se sumen a les que ja va fer l’últim cap de setmana de juliol. De cara a aquesta convocatòria, el departament de Treball va convocar les parts a una reunió dimarts i a una de nova dijous passat, però les dues van finalitzar sense acord.

A l’acabar l’última d’aquestes trobades, UGT es va mostrar oberta a continuar negociant, però de moment no hi ha convocats nous contactes. UGT afirma que la direcció d’Iberia ha demostrat una “absoluta manca d’interès” per acostar posicionaments i arribar a acords i li reclama que tingui en compte les xifres i les particularitats de l’aeroport de Barcelona a l’hora de negociar. Segons els sindicats, però, l’empresa afirma que les reclamacions que fan s’han de tractar en el marc d’una negociació estatal.

Notícies relacionades

El ministeri de Foment ha decretat uns serveis mínims del 53% per als vols peninsulars i estrangers en què l’alternativa de transport públic suposi un recorregut de cinc hores o més. En el cas de vols peninsulars amb un recorregut inferior a cinc hores els serveis fixats són del 32% i en la connexió amb les illes es garanteixen el 100% dels vols. De la mateixa manera, estan garantits tots els vols dedicats a tasques d’emergència com ambulància, incendis, transport d’òrgans per a trasplantaments, protecció civil o rescats.

Aquest cap de setmana, i amb xifres prèvies a les cancel·lacions, hi havia programades 1.000 operacions a l’aeroport de Barcelona i una oferta de 190.000 seients per a dissabte, i 1.075 operacions i 200.000 seients per a diumenge.