PREVISIONS

El BBVA preveu que l'atur pujarà en el tercer trimestre per primera vegada des del 2013

El PIB augmentarà el 0,5%

undefined25862143 parados180809151353

undefined25862143 parados180809151353

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

BBVA Research ha indicat aquest dijous que el PIB del tercer trimestre podria créixer el 0,5%, la mateixa taxa que els últims tres mesos, i ha estimat un augment del 0,3% de l’atur registrat en el mateix període, la qual cosa suposaria el primer increment trimestral des del segon trimestre del 2013".

Així ho posa de manifest el servei d’estudis de l’entitat bancària en un document recollit per Europa Press, en què alerta que hi ha una "pressió a la baixa" sobre el creixement econòmic i la creació d’ocupació en l’arrencada del tercer trimestre.

Si es confirma la taxa de creixement del 0,5% entre el juliol i el setembre, l’entitat destaca que aquesta xifra suposaria dos trimestres consecutius per sota del creixement trimestral mitjà observat el 2018 i se situaria a la banda baixa estimada per la firma per aquest trimestre (entre el 0,5% i el 0,7%).

Segons l’entitat bancària, els indicadors de despesa i les expectatives dels consumidors i els registres del mercat laboral recolzen una estabilització del consum privat al voltant del creixement mitjà observat durant el primer semestre, mentre que les dades d’execució pressupostària suggereixen que el consum públic podria mantenir el seu ritme d’avançament actual.

Per la banda de la inversió, BBVA Research assenyala que els indicadors parcials de conjuntura apunten que la destinada a maquinària i equip s’estancaria, després de la caiguda del trimestre passat, mentre la inversió residencial podria continuar creixent, tot i que amb "menys ímpetu" que l’observat durant el primer semestre de l’any.

Exportacions

Quant al sector exterior, el servei d’estudis del BBVA destaca que les dades suggereixen que les exportacions podrien conservar un to positiu durant el tercer trimestre de l’any, si bé alerta que la incertesa sobre el context internacional és “elevada” i podria afectar el comerç mundial durant els pròxims mesos.

Respecte al mercat laboral, assegura que el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social va créixer en 20.000 persones al juliol (corregit de variacions estacionals i efectes de calendari), 10.000 menys que el mes passat, i afegeix que la informació coneguda fins al moment suggereix que aquesta pèrdua de tracció es podria prolongar en el temps i, per tant, per al tercer trimestre podria tancar amb una variació propera al 0,5%, una dècima menys que en el trimestre anterior.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’atur registrat hauria augmentat en 5.000 persones el juliol (sense efecte calendari) cosa que, si s’allargués, podria ocasionar un repunt per al conjunt del tercer trimestre del 0,3%, després que l’atur registrat caigués el 0,7% en el segon trimestre. “Això suposaria el primer increment trimestral de l’atur registrat des del segon trimestre del 2013”, adverteix el BBVA.

Finalment, l’entitat financera preveu que la inflació s’estabilitzi al voltant del 0,5%, tot i que a l’agost es podria accelerar de "manera transitòria" fins al 0,7%, mentre creu que la inflació subjacent probablement es mantindrà per sota de l’1% el que queda d’exercici econòmic.

Temes:

Ocupació Atur