Protesta al camp

El raïm de la ira s'escriu a Vilafranca

Més de 250 viticultors es concentren per denunciar els "ruïnosos" preus d'aquesta campanya

GRAFCAT3000. BARCELONA, 08/08/2019.- Vendimiadores de la bodega Raimat recogen la uva, la noche de este jueves, en el comienzo de la campaña de la vendimia 2019. Esta recolección nocturna se hace ademas por una sola cara de la cepa para conserguir vinos más intensos y equilibrados. EFE/ Bodega Raimat -SÓLO USO EDITORIAL/NO VENTAS/NO ARCHIVO-

GRAFCAT3000. BARCELONA, 08/08/2019.- Vendimiadores de la bodega Raimat recogen la uva, la noche de este jueves, en el comienzo de la campaña de la vendimia 2019. Esta recolección nocturna se hace ademas por una sola cara de la cepa para conserguir vinos más intensos y equilibrados. EFE/ Bodega Raimat -SÓLO USO EDITORIAL/NO VENTAS/NO ARCHIVO- / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Parafrasejant la guardonada trilogia literària, la ira pel raïm del camp català s’ha manifestat aquest dimecres a Vilafranca del Penedès. Més de 250 viticultors s’han concentrat en protesta pel baix preu que els grans cellers volen pagar pel raïm durant aquesta campanya, similar al que s’abonava fa vint anys.

Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès han convocat aquesta protesta davant la plaça Àgora de Vilafranca, en la qual han llegit un manifest per denunciar que els preus del raïm d’aquesta campanya són "ruïnosos" per als productors i els aboquen a la inviabilitat de les seves explotacions.

Consideren que "no és justificable" una caiguda de fins al 28% del preu, que suposa cobrar pel producte el mateix que l’any 1998.

Els agricultors asseguren que aquests preus enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen i reclamen empreses socialment responsables. El sector del cava, apunten els convocants de la protesta, és un dels que més acusa aquesta caiguda de preus. "Les empreses que més raïm compren han iniciat una deriva egoista i insolidària que no respon a l’estratègia impulsada pel Consell Regulador per prestigiar la marca cava", denuncien els productors. 

Mal any per al vi

El mateix dia que els 250 viticultors s’han concentrat a Vilafranca per protestar pels preus del raïm, la sectorial vitivinícola d’Unió d’Unions ha presentat les seves previsions per a la presenta campanya de vi. Podria ser el 20% inferior a l’anterior i aproximadament el 6% inferior a la mitjana dels cinc anys anteriors, amb 40 milions d’hectolitres a tot Espanya.

L’organització conclou que no hi hauria d’haver especials problemes a la campanya tret que "artificialment es busqui crear problemes", ja que una collita mitjana-curta tant a nivell nacional com a la Unió Europea i el bon ritme de sortides haurien de compensar els estocs d’inici de campanya superiors a anys anteriors, que a finals de juny estaven en 41,8 milions d’hectolitres.

Reunió amb la Generalitat

Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès han exigit veure’s amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en una reunió urgent, amb la mediació de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). En un comunicat, l’Incavi ha mostrat el seu recolzament a les reivindicacions dels viticultors i ha confirmat que el preu del raïm que estan oferint les grans empreses del sector del cava "s’ha reduït dràsticament en un any".

Notícies relacionades

"Aquesta és una molt mala notícia i va en sentit contrari al pla estratègic que s’està impulsant des de la Denominació d’Origen Cava, que té per objectiu millorar el valor del producte i tota la seva cadena", ha assenyalat l’entitat.

L’Incavi remarca a més que els cellers no poden resoldre els seus problemes de rendibilitat "a base de pagar menys preu pel raïm als viticultors". Aquest organisme es mostra obert "a ajudar, a establir ponts i a facilitar la millora" de la situació del sector vitícola a Catalunya, però recorda que no pot regular els preus.