primer semestre

Bankia guanya un 22,3% menys i redueix la seva previsió de benefici per al 2020

L'entitat avança que prendrà mesures per afrontar la caiguda d'ingressos pels tipus en negatiu

El capital se situa en el 12,91% i el banc confirma la seva intenció de pagar a l'accionista l'excedent

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018  econom a  bankia   junta general de acci180410132313

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018 econom a bankia junta general de acci180410132313 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El mercat ho donava per descomptat des de fa temps, però Bankia per fi ho ha confirmat aquest dilluns. Després de diversos mesos evitant fer-ho, el banc ha reconegut que no guanyarà l’any que ve els 1.300 milions d’euros que havia previst en el seu pla estratègic per al període 2018-2020. El consens dels analistes, de fet, estima que la xifra serà molt inferior: 737 milions, un 43% més baixa. El seu conseller delegat, José Sevilla, ha argumentat que els tipus d’interès negatius i les noves mesures que prepara el Banc Central Europeu (BCE) han fet anar en orris les estimacions de l’entitat. Quan les va realitzar, el 2017, el mercat esperava que l’euríbor fos al 0,73% de mitjana el 2020 i ara calcula que se situarà entre el -0,2% i el -0,3%.

El problema de Bankia és la composició del seu balanç, sense negoci internacional i amb un 80% amb interès variable en lloc de fix i, per tant, més ampli i directament exposat a la política monetària de BCE. L’entitat nacionalitzada, així, va guanyar 400 milions d’euros en el primer semestre, un 22,3% menys que en el mateix període de l’any anterior. La caiguda del benefici es va deure sobretot al menor rendiment del crèdit pels baixos tipus oficials i la menor aportació de la venda de carteres de deute públic.

Sevilla, en canvi, ha reiterat que el banc preveu repartir 2.500 milions d’euros als seus accionistes entre el 2018 i el 2020, part d’això mitjançant la distribució del’excés de capital per sobre del nivell del 12%. En aquesta línia, va destacar que lasolvènciaestà ja en el 12,91%, després d’haver generat 1.137 milions des de principis de l’any passat, i va apuntar que el consell d’administració decidirà quan fer aquest pagament (o pagaments) en la segona part de l’any. La raó que hagi mantingut la previsió de remuneració els propietaris malgrat el menor benefici és que Bankia es va deixar marge per complir el dividend promès, tot i que l’economia evolucionés pitjor del que esperava.

Mesures al novembre

El número dos de José Ignacio Goirigolzarri ha avançat també que el banc analitzarà al novembre, quan elabori els pressupostos del 2020, quines "noves mesures" adoptarà per afrontar els tipus negatius. No ha volgut precisar-les, però ha reconegut que la "gestió de les despeses operatives és la principal palanca", amb la qual cosa podrien intuir-se nous ajustaments de plantilla i oficines, tot i que no siguin generalitzats. Com altres entitats, ha descartat cobrar als petits clients pels dipòsits, però ha indicat que ja ho fan amb els inversors institucionals i les empreses.

Notícies relacionades

Fins al juny, els ingressos bàsics del banc van caure el 2,8% per la política amb què el Banc Central Europeu (BCE) prova de reactivar l’economia europea. La caiguda del marge brut va ser més gran (9,2%) per la menor aportació de la venda de deute. La disminució de les despeses (5%) va ser menor que el descens dels esmentats ingressos bruts i les provisions per afrontar pèrdues van créixer (8,8%), amb la qual cosa el resultat abans d’impostos va caure un 20,7%.

Sobre la falta de Govern, Sevilla s’ha afegit a altres banquers que han defensat que la "inestabilitat política mai és bona", si bé l’"economia continua tenint una dinàmica molt favorable", com ja va succeir en una situació similar el 2016. En aquesta línia, ha mantingut que Bankia no s’està veient perjudicada per estar l’Executiu en funcions malgrat tenir a l’Estat com a principal accionista (61%), ja que la relació amb el Ministeri d’Economia segueix sent "fluïda". A més, ha evitat pronunciar-se directament sobre les polèmiques del BBVA i l’excomissari Villarejo i el Santander i l’avortat fitxatge d’Andrea Orcel, però ha afirmat que perjudiquen la imatge del sector, ja que la seva reputació és la "suma de les reputacions individuals de les entitats".

Temes:

Bankia