BALANÇ FINS AL JUNY
Renfe dispara un 35% el seu benefici semestral per l'impuls de l'AVE
Va guanyar 37 milions després d'ingressar 740 milions amb el servei d'alta velocitat

ave2
Renfe va obtenir un benefici net de 37,3 milions d’euros el primer semestre de l’any, i amb això la companyia ferroviària pública es consolida al camí dels guanys, que a més creixen un 35,6%, impulsats per l’AVE i el descens dels costos financers.
L’operadora enfila d’aquesta manera el seu tercer exercici consecutiu en beneficis, després d’aconseguir el 2017 els primers ‘números negres’ de la seva història i en vigílies que l’any que ve comenci a afrontar la competència d’altres empreses a l’AVE. De moment, el servei que Renfe presta en monopoli per la xarxa d’Alta Velocitat es manté com la seva primera font d’ingressos.
La primera meitat de l’any, l’AVE va generar 740,7 milions d’euros, un 3,2% més, després d’elevar un 4,2% els viatgers transportats, fins a 11,1 milions. Els ingressos totals de Renfe es van incrementar en un 2,8% entre gener i juny, fins als 2.013,5 milions d’euros. En aquesta partida s’inclouen els 591 milions que va rebre de l’Estat per costejar part dels Rodalies i els trens regionals per la seva condició de serveis públics.
D’altra banda, la venda de bitllets per a aquests trens va generar a la companyia 398,1 milions d’euros més, un 2,4% més, gràcies al fet que van elevar el nombre d’usuaris un 2,5%, fins als 245 milions.
Per la seva part, l’explotació de l’AVE entre La Meca i Medina va aportar 17,63 milions d’euros més. Es tracta del primer servei internacional de la companyia, que actualment aborda una estratègia per reforçar el seu negoci exterior. Així, ha constituït filials als Estats Units i França, competeix per explotar l’AVE del Regne Unit i licita per diferents serveis a diferents països llatinoamericans.
Quant a les despeses, van suposar 1.773 milions d’euros i es van mantenir bastant per sota dels ingressos, cosa que va permetre a l’operadora reportar un benefici brut d’explotació (Ebitda) de 240,4 milions, segons els comptes oficials de l’empresa a què va tenir accés Europa Press.
El cànon o peatge que Renfe paga a Adif per l’ús de les vies del tren, les estacions i la resta d’infraestructures ferroviàries es manté com a principal partida de despesa, al suposar 622,4 milions, per sobre dels costos de personal (473,2 milions) i dels de manteniment dels trens (203 milions).
Renfe aconsegueix saldar amb guanys el semestre gràcies al fet que l’AVE i la resta de serveis de passatgers van esmorteir els ‘números vermells’ que continua reportant el transport de mercaderies.
Renfe Mercancías va tancar juny amb una pèrdua neta d’11,7 milions d’euros, que a més és un 31% superior a la d’un any abans. Els ingressos d’aquesta filial van caure un 1,5%, fins als 104,64 milions.
Al capítol financer, la companyia va reduir un 4% el seu deute, que va tancar el semestre en 4.197 milions d’euros. L’operadora encara no ha requerit finançament per al seu ‘macropla’ de renovació del parc de trens, ja que la successió de contractes de subministrament fets la primera meitat de l’any estan en fase de licitació.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Incendi forestal a Girona: confinen els veïns de dos barris de la ciutat
- Comitè federal Sánchez reestructura el PSOE amb perfils connectats als seus gabinets en el Govern
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Entrevista Fito Páez: «Després del fracàs de les esquerres, el món està brutalitzat i tirant a la dreta»
- Després d’acordar l’ampliació Junts reclama «el 100% de la titularitat» de l’aeroport de Barcelona-el Prat i la creació d’una filial catalana d’Aena