TRANSPORT

Renfe afronta una jornada d'aturades aquest dimecres, en plenes vacances d'estiu

El primer dels quatre dies d'aturades parcials convocades per la CGT a l'operadora

zentauroepp46976570 barcelona 15 02 2019 barcelona retardos en cercanias o el ca190216230341

zentauroepp46976570 barcelona 15 02 2019 barcelona retardos en cercanias o el ca190216230341 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

Renfe afronta aquest dimecres, 31 de juliol, la primera de les quatre jornadesd’aturades parcials a les quals el sindicat CGT ha convocat els treballadors de la companyia, que coincideix amb un dels principals dies de moviment de viatgers a causa de les vacances d’estiu.

Les aturades, de quatre hores de durada, estan previstes entre les 12.00 i les 16.00 hores i entre les 20.00 i les 24.00 hores, franges horàries per a les quals el Ministeri de Foment fixarà uns serveis mínims.

La jornada d’aturades de dimecres agafa el testimoni de la vaga de 23 hores que el sindicat CCOO va dur a terme a la companyia ferroviària el 15 de juliol passat.

Es tracta a més de la primera de les quatre jornades d’aturades convocades per la CGT a Renfe per aquests mesos d’estiu. Les altres tres estan programades per als dies 14 i 30 d’agost i l’1 de setembre.

D’aquesta manera, la convocatòria no només coincideix amb dates clau de sortida i arribada de viatgers amb motiu de les vacances d’estiu, sinó que en el cas del 14 d’agost també ho fa amb el pont per la festivitat del dia 15.

Amb aquest calendari d’aturades CGT reclama un augment de la plantilla de Renfe que permeti la millora dels serveis, al considerar que les taxes de reposició que s’aproven per cobrir els empleats que marxen de l’empresa són "ridícules" i "no solucionen els problemes estructurals de la companyia".

A més, denuncia la "impossibilitat" de complir l’"esperit" de la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores davant la decisió de l’empresa d’aplicar-la diàriament, amb una disminució de 17 minuts del temps de treball, en comptes de forma acumulada, sumant els dies lliures.

Notícies relacionades

En aquest sentit, coincidint amb la vaga de CCOO del 15 de juliol passat, Renfe va indicar que aplica la reducció de jornada diària "per afavorir la conciliació de la vida personal i professional", de la mateixa forma que s’aplica al conjunt dels empleats de l’administració i "després de no haver arribat a cap acord sobre aquest punt en la taula de negociació".

A més, l’operadora va apuntar que el seu comitè d’empresa havia interposat una demanda de conflicte col·lectiu sobre aquest assumpte, amb la qual cosa considerava improcedent convocar una vaga sobre un tema fins que el tribunal competent no s’hi pronunciés.

Temes:

Renfe Transports