COMPTES PÚBLICS

La despesa salarial de l'Estat va créixer el 10% fins al maig

La pujada del sou i l'equiparació salarial de policies eleva la partida pressupostària

d7-p2a8xuaadl4f

d7-p2a8xuaadl4f

1
Es llegeix en minuts

La despesa en sous i salaris dels empleats públics de l’Administració General de l’Estat es va elevar un 10% els cinc primers mesos de l’any, a causa principalment de l’equiparació salarial de les Forces i Cossos de la Seguretat de l’Estat amb els cossos policials autonòmics i a l’increment retributiu acordat per al 2019 del 2,25%.

Així figura a l’últim informe sobre els principals indicadors de l’Estat elaborat per la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), recollit per Europa Press, en què es mostra que les despeses de personal van augmentar un 7,9% entre gener i maig, fins als 6.333 milions d’euros.

Dins d’aquests, els sous i salaris es van elevar un 10% com a conseqüència, principalment, de l’equiparació salarial de les Forces i Cossos de la Seguretat de l’Estat amb els cossos policials autonòmics, amb una despesa a finals de maig de 210 milions, i a l’increment retributiu acordat per al 2019 del 2,25%, que s’aplica sobre l’import de les retribucions vigents el desembre del 2018, que recollia al seu torn una pujada salarial de l’1,75%.

En detall, la despesa en sous i salaris del personal actiu de l’AGE ha passat dels 4.818 milions els cinc primers mesos de l’any el 2018 als 5.298 milions, cosa que suposa un augment del 10% (480 milions més).

El Govern calcula que la pujada salarial d’aquest any als empleats públics costarà aproximadament 3.625 milions d’euros, dels quals gairebé 2.100 milions seran assumits per les comunitats autònomes, on treballen més de la meitat del total de funcionaris d’Espanya, segons la memòria històrica del real decret llei que va aprovar l’increment retributiu.

Notícies relacionades

El 2018 l’increment salarial fins al juny va ser de l’1%, assenyala l’informe. D’altra banda, les cotitzacions socials van descendir els cinc primers mesos de l’any un 1,7%, pels menors pagaments a Muface.

Només el mes de maig la despesa de personal es va elevar un 11,7%, fins als 1.300 milions, i dins d’aquests el relatiu als sous i salaris es va incrementar un 10,8%, fins als 1.055 milions.