La borsa de divendres 26 de juliol

L'Ibex 35 guanya un 0,6% aquesta setmana però s'allunya dels 9.300 punts

CaixaBank i Sabadell cauen més d'un 6% en la sessió i llasten l'Ibex

3
Es llegeix en minuts

L’Ibex 35 ha finalitzat la sessió d’aquest divendres amb una caiguda del 0,69%, fins a situar-se en els 9.225,5 punts, llastat per la banca en una jornada de resultats empresarials. El selectiu ha avançat un 0,6% en el conjunt de la setmana, que ha estat marcada per la reunió del Banc Central Europeu (BCE), en què va obrir la porta a una nova baixada de tipus al setembre, i la investidura fallida de Pedro Sánchez, que l’han portat a allunyar-se de la cota dels 9.300 punts que va recuperar dimecres.

Dins de l’Ibex, les pèrdues més elevades les han presentat CaixaBank i Sabadell, que s’han desplomat un 6,65% i un 6,59% en la sessió, respectivament. CaixaBank ha comunicat aquest divendres un benefici semestral de 622 milions després d’assumir el cost de l’acord laboral, cosa que suposa un 52,1% menys que en el mateix període d’un any abans, mentre que Sabadell ha elevat el seu un 340% per menors provisions i l’absència d’extraordinaris derivats de la migració de TSB, fins a 532 milions d’euros.

El pes del sector bancari a l’Ibex 35 ha provocat que la borsa espanyola es ressenti més que la resta de places europees, que han aquest divendres han tingut ascensos del 0,8% a Londres, del 0,47% en Frankfurt i del 0,57% a París. L’analista de XTB Ignacio Serrats ha apuntat que les borses europees també s’han vist fuetejades pel nomenament de Boris Johnson com a primer ministre britànic, per ser partidari del ‘brexit dur’.

Les tensions entre l’Iran i els EUA continuen impulsant a l’alça el preu del petroli. En aquest sentit, el barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, registrava al tancament de mercat un preu de 63,15 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) es col·locava en 55,8 dòlars.

Acerinox va registrar una caiguda dels seus títols del 4,8%, després de presentar també resultats. La companyia va retallar un 50% el seu benefici, fins a 69 milions d’euros, afectat pels baixos preus a Europa i l’Àsia.

També al terreny negatiu han destacat Bankia (-4,74%), Indra (-4,7%), Bankinter (-3,24%), Ence (-2,17%), IAG (-1,98%), MásMóvil (-1,92%), Siemens Gamesa (-1,9%) i Arcelormittal (-1,69%).

Al contrari, Cellnex ha liderat els ascensos, amb una revalorització borsària del 3,28% després de tancar el primer semestre sense benefici, contra pèrdues de 31 milions. També en ‘verd’ s’han situat Inditex (+0,43%), Grifols (+0,37%), Meliá (+0,36%), Repsol (+0,3%), Colonial (+0,29%), Amadeus (+0,24%), Viscofan (+0,12%) i Ferrovial (+0,12%).

Entre els valors destacats de l’Ibex 35 en aquests últims cinc dies va destacar Repsol, amb una revalorització dels seus títols en la setmana de gairebé el 10%, per tancar en els 14,58 euros. Els títols de la petroliera es van disparar especialment en la sessió de dimecres, quan després de presentar els seus resultats del primer semestre i anunciar un augment de la retribució dels seus accionistes, a través de l’amortització d’un 5% del capital social, van viure la seva millor jornada a la Borsa en els últims tres anys i van remuntar un 6%.

Notícies relacionades

Finalment, la cotització de l’euro contra el dòlar es rebaixava fins a 1,1117 ‘bitllets verds’, mentre que la prima de risc espanyola se situava en 74 punts bàsics, amb l’interès exigit al bo a deu anys en el 0,377%.

De cara a la setmana que ve, des d’XTB preveuen que l’Ibex es mourà entre els 9.300 i els 9.500 punts, en un escenari “calmat”, que busca seguir la tendència alcista del mercat americà tot i que podria cotitzar per sota d’aquesta forquilla si torna la incertesa Europea amb el ‘brexit’, la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units o les tensions petrolieres amb l’Iran. A més, dimecres que ve la Reserva Federal podria rebaixar el preu dels diners, cosa que iniciaria “un efecte dòmino en la flexibilització monetària dels principals bancs centrals a nivell mundial”, ha assenyalat l’analista.

Temes:

Borsa