relleu

Calviño, entre els cinc candidats a dirigir l'FMI

El termini per presentar oficialment les candidatures s'obrirà dilluns, 29 de juliol, i conclourà el 6 de setembre

El ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, que coordina les consultes a la UE, remet als Vint-i-vuit una llista amb cinc preseleccionats

zentauroepp49012077 calvio190711092638

zentauroepp49012077 calvio190711092638 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La carrera per qui rellevarà la francesa Christine Lagarde al capdavant del Fons Monetari Internacional (FMI) ja està oficialment oberta. I els interessats pel lloc podran presentar els seus candidats des del 29 de juliol fins al 6 de setembre en un procés de selecció que serà “obert, basat en mèrits i transparent” i que haurà d’estar conclòs per al 4 d’octubre. La Unió Europea vol que la cadira continuï estant en mans d’un europeu i maneja una llista de cinc candidats entre qui figura la ministra espanyola d’Economia, Nadia Calviño.

Juntament amb Calviño també han sigut preseleccionats el ministre d’Economia portuguès i actual president de l’Eurogrup, Mário Centeno; el seu predecessor en aquest lloc, l’holandès Jeroen Dijsselbloem; el governador del Banc central de Finlàndia, Olli Rehn, i l’exvicepresidenta de la Comissió Europea i actual directora executiva del Banc Mundial, la búlgara Kristalina Georgieva, tot i que en el seu cas no compleix amb el requisit d’edat al superar els 65 anys que les regles de la institució amb seu a Washington marquen com a edat límit. 

El responsable de coordinar les consultes entre els governs europeus és el ministre de finances francès, Bruno Le Maire, que a partir d’aquest dissabte iniciarà una segona ronda de converses telefòniques amb els seus homòlegs europeus per intentar aconseguir un candidat únic de consens que haurà de tenir “gran experiència internacional i competències tècniques demostrades”, han explicat fonts del ministeri de Finances francès sobre el currículum dels candidats. 

Decisió ràpida

Notícies relacionades

Arran d’això, Le Maire ha remès una carta als ministres per exposar-los les conclusions d’aquesta primera fase de consultes i per fer-los una petició: que es decantin per un dels cinc candidats en la llista. Segons les mateixes fonts, les consultes liderades per França també han posat de manifest l’interès dels governs per revisar les regles sobre el límit d’edat tot i que no s’han pres decisions. 

L’objectiu de França és trepitjar l’accelerador i “avançar com més ràpid millor” per intentar aconseguir un consens, perquè “és en interès dels europeus en primer lloc” presentar un front unit davant els països emergents que també reclamen la seva quota de poder en les organitzacions internacionals. Fonts diplomàtiques, crítiques amb la poca transparència amb què França està portant les consultes, consideren complicat aconseguir un acord abans de finals de mes, però admeten que com més tard aconsegueixin els Vint-i-vuit un acord pitjor serà per a les seves possibilitats de mantenir la direcció gerent en mans d’un europeu.