CLAVEGUERES POLICIALS

Anticorrupció demana una fiança de mig milió per al president del DCN en el 'cas Villarejo'

Béjar ha demanat declarar voluntàriament, però el jutge també volia interrogar-lo sobre la destrucció de papers

El magistrat decidirà la pròxima setmana quan el que era responsable del departament del BBVA que va contractar Villarejo conclogui la seva declaració

zentauroepp43723922 the headquarters of the spanish bank bbva are seen in madrid180705132524

zentauroepp43723922 the headquarters of the spanish bank bbva are seen in madrid180705132524 / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president de Districte Castellana Nord (DCN), Antonio Béjar, ha tornat a comparèixer davant del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón pels contractes firmats entre el BBVA i l’empresa de seguretat de l’excomissari José Manuel Villarejo, Cenyt. Aquesta vegada ho ha fet a petició pròpia, cosa que acostuma a interpretar-se com un símptoma que està disposat a col·laborar amb la justícia, però, en el seu cas, també coincideix que el magistrat volia interrogar-lo en relació amb la destrucció de documentació en l’empresa que presideix, després d’haver-ne sol·licitat qualsevol de relacionada amb els contractes firmats entre el banc i el BBVA.

La vegada anterior, la Fiscalia Anticorrupció no va demanar mesures cautelarsen contra seu, però aquest divendres li ha sol·licitat al magistrat que imposi una fiança de 500.000 euros per poder eludir la presó. El jutge es pronunciarà la pròxima setmana quan Béjar conclogui la seva declaració i es comprovi si efectivament ha col·laborat amb la investigació, van informar a aquest diari fonts jurídiques. El diari ‘El País’ ha avançat que Distrito Castellana Norte havia ordenat destruir dos discos durs i 19 cedés que s’investiguen si tenen relació amb la causa o no.

El que era cap de l’Àrea de Riscos i Recuperacions Immobiliàries del BBVA ja va comparèixer davant García-Castellón el passat 4 de juliol. Ell va ser l’únic dels vuit exdirectius de l’entitat imputats que va optar per declarar, tot i que només fos a preguntes del seu advocat, l’exjutge de l’Audiència NacionalJavier Gómez Bermúdez. 

En només 10 minuts va reconèixer que Cenyt va estar contractada entre el 2010 i el 2013 com a proveïdora pel departament del BBVA del qual era responsable per localitzar morosos. Es va preocupar en insistir que ignorava que aquesta societat formés part de l’entramat de Villarejo i en assegurar que ni el coneixia personalment ni va arribar a parlar amb l’excomissari mentre va treballar al BBVA.

La fiança de mig milió d’euros, si acaba sent acordada, serà la més alta de les imposades en aquesta peça del 'cas Tàndem’, en què s’investiguen les clavegueres policials. L’excap de seguretat del BBVA Julio Corrochano n’ha hagut d’abonar una de 300.000 euros per evitar la presó.

Pendent del banc

Notícies relacionades

El jutge García-Castellóntambé té sobre la taula la petició de la Fiscalia Anticorrupció perquè el mateix banc sigui imputat com a persona jurídica, a l’entendre que l’entitat va resultar beneficiada dels delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció entre particulars que investiga en aquesta peça.

Aquests són també els delictes que imputa als vuit exdirectius del BBVA, entre qui es troben el seu conseller delegat entre el 2009 i el 2015, Ángel Cano, i Corrochano, que ja han desfilat per l’Audiència Nacional.