Els EUA inicien una investigació sense precedents dels gegants de Silicon Valley

La revisió antimonopoli de Justícia posa sota la lupa les pràctiques d'Amazon, Google i Facebook

Fins i tot en fase inicial, podria derivar en altres investigacions específiques d'accions concretes

facebook-sede-menlo-park

facebook-sede-menlo-park

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El Departament de Justícia dels Estats Units ha posat en marxa una revisió de les pràctiques dels gegants tecnològics per determinar si danyen la competència, el primer pas d’un examen sense precedents de Washington que promet intensificar encara mésl’escrutini sobre Silicon Valley i eleva la possibilitat de nova regulació.

L’anunci ha arribat aquest dimarts en un comunicat en el qual s’explica que es tindran en compte “les esteses preocupacions que han expressat consumidors, negocis i emprenedors sobre els gegants que dominen ‘online’ recerca, xarxes socials i serveis minoristes”. Tot i que no es donen noms concrets les empreses dominants en aquests tres sectors són Google, Facebook i Amazon.

Com aquestes empreses dominants han crescut en mida i poder i com han realitzat la seva diversificació serà un dels camps d’estudi, així com investigar com han utilitzat el poder que impliquen les seves vastes xarxes d’usuaris. I tot i que segons ‘The Wall Street Journal’, l’examen no té encara un objectiu final definitiu més enllà d’entendre si hi ha violacions de les lleis antimonopoli davant de les quals s’hauria d’actuar, “una varietat d’opcions estan sobre la taula”. Segons han dit fonts de Justícia al diari, la revisió podria acabar arribant a investigacions més concretes sobre actuacions específiques.

Notícies relacionades

Aquesta revisió arriba menys de dos mesos després que se sabés que Justícia i la Comissió Federal de Comerç (FTC) s’havien repartit la jurisdicció sobre les companyies abonant el terreny per a investigacions antimonopoli. La FTC va votar aquest mes multar Facebook amb 5.000 milions de dòlars per violacions de la privacitat dels seus usuaris. També el Congrés ha intensificat l’escrutini sobre el sector, amb sessions cada vegada més freqüents i més intenses.

El poder de Silicon Valley, a més, s’ha tornat un tema important per a demòcrates i republicans, especialment de cara a les eleccions presidencials del 2020, amb la candidata Elizabeth Warren com a capdavantera de la crida a dividir gegants que s’han fet massa grans i poderosos i el president, Donald Trump, al capdavant de les crítiques per qüestions ideològiques.