Sistema de pensions

El Homrani: "No farem front a l'envelliment sense immigració, agradi o no agradi"

El conseller de Treball insta el futur Govern a canviar la llei d'estrangeria per facilitar la inserció laboral dels migrants, que considera clau per a la sostenibilitat de les pensions

zentauroepp48274695 barcelona  22 05 2019     pol tica     chakir el homrani les190529153253

zentauroepp48274695 barcelona 22 05 2019 pol tica chakir el homrani les190529153253 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El futur i la sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya ve de fora. "No farem front a l’envelliment sense flux migratori, agradi o no agradi", tal com ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, en un esmorzar informatiu aquest dimecres. I per facilitar la inserció laboral d’aquests migrants, el dirigent ha afirmat que sol·licitarà al pròxim Govern, mitjançant el grup parlamentarid’ERC  al Congrés, una modificació de la llei d’estrangeria.

El titular de la cartera de Treball a Catalunya coincideix en el diagnòstic amb altres autoritats, en la línia que recentment va manifestar el secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado. El Homrani ha apel·lat a totes les administracions a donar una “resposta coherent” a aquests fluxos migratoris i una de les claus l’assenyala en l’àmbit de la vida laboral.

I per afavorir un “aterratge eficient” d’aquestes persones al mercat de treball, el conseller ha apel·lat al Govern a modificar l’actual llei d’estrangeria. Especialment en relació amb els joves. "¿A quin jove de 18 o 20 anys li ofereixen avui dia un contracte de treball d’un any de durada? [Condició necessària per passar d’un permís de residència a un de treball] No ens fem trampes al solitari", ha declarat.

Per millorar aquest “aterratge”, El Homrani ha demanat al Ministeri de Treball que reforci les seves subdelegacions en les diferents comunitats autònomes amb l’objectiu d’agilitar els tràmits i als diferents consolats els ha demanat una més implicació.

Reforçar el mercat de treball

Notícies relacionades

Reforçar el mercat de treball, tant amb nous ocupats com amb millors condicions per als que ja hi són, ha sigut l’eix del discurs del conseller. “És mentida que puguem tenir un bon sistema de pensions sense un bon mercat de treball”, ha remarcat. Reduir les actuals taxes d’atur, la temporalitat, la parcialitat no desitjada i augmentar els salaris són els temes que ha considerat que té el mercat laboral català per davant.

En aquest sentit, El Homrani ha considerat que “pagar la llum més cara d’Europa” llasta la pujada de salaris, ja que molts dels recursos que es destinen a les esmentades partides podrien anar a més increments pactats entre patronals i sindicats. I, en aquesta línia, el conseller ha insistit en l’especial efecte negatiu que té aquest cost per a sectors com la indústria, amb un pes des de fa anys minvant en el conjunt de l’economia catalana. “Quan creix l’ocupació en la indústria creix l’ocupació a tots els altres sectors, no ens podem permetre el luxe de renunciar a aquest sector”, ha insistit.