SEGURETAT SOCIAL

Granado afirma que Espanya necessita immigrants per garantir les pensions

El secretari d'Estat afirma que amb l'augment de la natalitat no n'hi ha prou per equilibrar el sistema

"La base del sosteniment del sistema de pensions està en pagar millors salaris", defensa el responsable de la Seguretat Social

20190708 444760 granadomo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ha afirmat aquest dilluns a Santander que per a la sostenibilitat del sistema de pensions a llarg termini, a més d’incrementar la taxa de natalitat, "Espanya necessita tenir immigrants".

L’augment de la natalitat és útil i imprescindible per garantir les pensions a llarg termini. "A curt i mitjà termini es necessita més immigració", ha conclòs el secretari d’Estat abans de participar en la inauguració d’un curs sobre el futur de les pensions a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

El secretari d’Estat ha apel·lat "als que volen defensar els pensionistes i alhora oposar-se a tenir una política raonable d’immigració", ja que, segons la seva opinió "estan faltant a la veritat i enganyant la gent". "Hem de ser seriosos", ha dit

Escàs recolzament a les famílies

Respecte al necessari augment de la natalitat, Granado ha remarcat que una política "autènticament democràtica" és aquella en què "la gent pugui tenir els fills que vulgui tenir" i ha posat en relleu l’escassetat de recolzaments a les famílies espanyoles. 

"Sempre que sortim als fòrums europeus es diu que Espanya és el país d’Europa que té la pitjor política de recolzament a les famílies, la mes exigua", ha lamentat el secretari d’Estat

Salaris més alts

Amb tot, Granado ha emfatitzat que “la base del sosteniment del sistema de pensions està en pagar millors salaris”, durant la seva conferència d’inauguració del curs 'La Seguretat Social davant de la digitalització i la jubilació del ‘baby boom’: claus per a la seva sostenibilitat financera i social’

La favorable evolució de la recaptació per cotitzacions socials, amb un augment del 8% aquest any, obeeix en bona part a la millora dels sous impulsada per l’alça del salari mínim interprofessional (SMI) i per l’augment de les bases màximes de cotització.

Segons Granado, els moments de més dificultat de la Seguretat Social han coincidit amb polítiques restrictives en matèria salarial. “Cap escenari de sostenibilitat és possible sense preveure una evolució paral·lela d’ingressos i despeses”, ha dit abans d’apel·lar a la necessitat que quan hi hagi un nou Govern estable es reprengui el diàleg i siguin possibles els acords tant a les taules de diàleg social com entre els representants del Pacte de Toledo

Les claus de la reforma pendent

Amb tot, segons Granado, el debat està en la naturalesa del finançament de les prestacions familiars, de mort i supervivència, així com de les denominades “despeses impròpies” de la Seguretat Social.

“Hem de definir les prestacions que volem donar i buscar el finançament que permeti abonar-les”, ha assenyalat.

El secretari d’Estat ha apel·lat al diàleg per concebre un model que permeti un augment dels ingressos del sistema, d'acord amb les noves formes de treball i la naturalesa de les prestacions.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, és imprescindible trobar fórmules d’increment dels recursos financers. “Comencem a entreveure un model laboral que no coneixem i que tindrà unes característiques molt diferents”, per això ha proposat analitzar el model actual i buscar fórmules de cotització flexibles.

Un exemple d’aquesta flexibilitat es troba en la legislació aprovada respecte a la compatibilitat de la pensió amb els drets d’autor i creació artística. Aquí ha encaixat la “cotització solidària” que, segons el seu parer, ha d’abonar aquest col·lectiu i que no genera prestacions, sinó la possibilitat de continuar amb l’activitat artística i alhora contribuir al sosteniment del sistema.