"Que no sigui un colador"

Els gremis del pa exigeixen a l'Administració més control sobre la nova normativa: "Que no sigui un colador"

La modificació legislativa redueix al 4% l'IVA de tots els pans, obliga a especificar els ingredients en l'etiquetatge i explicita receptes com la integral o de massa mare

Un forn de la cadena barcelonina L’Obrador del Molí, el desembre del 2011.

Un forn de la cadena barcelonina L’Obrador del Molí, el desembre del 2011. / arxiu / josep garcia

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Menys impostos, més informació per al consumidor i uns processos clars i amb garanties de mínims. Aquestes són algunes de les novetats que introdueix la nova normativa del pa, aprovada el 26 d’abril i que ha entrat en vigor aquest dilluns, 1 de juliol. El sector, des de les petites fleques agrupades en gremis fins als industrials, veuen amb bons ulls la mesura, amb la qual esperen, com a mínim, contenir el descens en caiguda lliure d’un aliment antany omnipresent a la taula de tots els espanyols: el seu consum ha baixat el 80% en les últimes dues dècades.

"Pan, / con harina, / agua / y fuego / te levantas, / espeso y leve, / recostado y redondo, / repites el vientre / de la madre, / equinoccial / germinación / terrestre". Així li escrivia el poeta Pablo Neruda a un dels aliments centrals de la dieta mediterrània. Un element que ha anat canviat amb el pas del temps i sobre el qual la reforma del Govern pretén posar la legislació al dia. Tot i que, segons comenten des dels gremis de forners, tampoc introduirà grans revolucions. La principal és que iguala tots els pans en la categoria de comú, cosa que els deixa amb un IVA del 4%.

"També aclareix la definició de pa integral, que fins ara cada forner elaborava a la seva manera", destaca la presidenta del gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marqués. Una dispersió que des del sector es va denunciar en anteriors ocasions com a nínxol d’"estafa", al vendre’s unes propietats de què l’aliment moltes vegades mancava i promocionar-se pans integrals que en veritat eren de barreja.

Un canvi similar que des dels gremis esperen per a la denominació d’"artesà", que ara haurà de garantir uns procediments que exclouran molts pans que fins ara es venien, sobretot a supermercats, amb aquest reclam. "Ens obligarà a fer un esforç extra en l’etiquetatge, però també espero que tot això ens ajudi a recuperar més cultura del pa i a valorar més el que mengem", afegeix Marqués.

Una altra de les tipificacions que introdueix la reforma quant a receptari i composició és sobre el pa de massa mare. Una ‘etiqueta’ amb especial recorregut en els últims anys i de la qual la normativa del Govern especifica que, com a mínim, aquest pa ha de tenir el 95% de massa mare. "Perquè la massa pugi o bé és de farina de massa mare o bé porta químics. Entre els artesans no serà una gran revolució; una altra cosa serà en el sector industrial", comenta el president del gremi de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran.

Garantir les garanties

Una de les principals preocupacions que traslladen els petits productors, conscients que una de les claus del seu negoci és la confiança del consumidor al producte i als seus estàndards i garanties, és si l’Administració serà capaç de controlar que els grans productors compleixen la normativa que acaba d’entrar en vigor.

Notícies relacionades

Així ho destaquen també des de l’associació de defensa dels drets del consumidor Facua. "La nova norma no és perfecta, però protegeix més els consumidors i els forners de veritat. No obstant, pot ser un colador si les comunitats autònomes no despleguen els inspectors de sanitat i el Ministeri de Sanitat no és a sobre de les grans marques", considera el seu portaveu, Rubén Sánchez. Segons càlculs de l’entitat, partint de la legislació existent, les sancions poden oscil·lar des dels 300,51 euros, per a les infraccions més lleus, fins als 601.012,1 euros, en l’extrem més greu. En aquest sentit, l’Agència Catalana del Consum no ha volgut respondre a les preguntes d’aquest mitjà.

Per adaptar-se a la nova normativa, no tots els negocis hauran de fer el mateix esforç,com tampoc l’hauran de fer tots els territoris. "Catalunya és una avançada en la cultura artesana del pa i els canvis seran mínims. En la resta dels territoris, uns hauran d’adaptar-se més que d’altres, sobretot a les grans ciutats. Però, en general, la fleca industrial i la distribució seran els que més canvis hauran de fer", opina el secretari general de la Confederación Española de Organizaciones de Panadería, Pastelería, Bollería y Afines (CEOPPAN), José María Fernández del Vallado

Temes:

Pa