activitat firal

La fira tèxtil ITMA comença a Barcelona amb rècord d'expositors

Un total de 1.717 empreses mostren els seus avenços en un certamen industrial de primer nivell

La impressió digital, tendència imparable per a un sector en transformació

48717498 601

48717498 601 / maitecruz

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La fira de tecnologia tèxtil ITMA ha arrencat literalment aquest dimecres a Barcelona. La maquinària tèxtil es deixa sentir de nou a la Fira amb terrabastall i rècord d’expositors, un total de 1.717 procedents de 45 països i que confien en el certamen per afrontar un moment de canvi tecnològic i competència sense caserna. La indústria en majúscules ha copat sense col·lapsar el recinte de l’Hospitalet, una trobada professional amb ferris controls d’entrada que obre la porta a operacions de compravenda milionàries.

En marxa del 20 al 26 de juny, el certamen, els orígens del qual es remunten a l’any 1951, se celebra cada quatre anys a una ciutat europea i cada dos anys a la Xina. I aquesta és la segona ocasió a Barcelona des de l’edició del 2011. Exigeix als expositors la presentació de novetats i desenvolupaments no coneguts a la fira anterior, una fira innovadora per principis. En aquesta ocasió ocupa 114.500 metres quadrats, el 9% més que en l’anterior edició de Milà, del 2015. Charles Beauduin, president d’ITMA ha reconegut en l’obertura oficial que almenys 250 empreses que pretenien exposar els seus productes no han pogut per falta d’espai. El 40% dels expositors són de fora d’Europa, principalment de la Xina, Turquia i l’Índia. Entre els europeus, 364 expositors són italians i 222, alemanys. Rebran uns 127.000 visitants.

Protegint-se les orelles. / MAITE CRUZ

 Les màquines s’engeguen amb terrabastall, a estones. En els períodes de calma arriba la negociació dels directius. Els gegants del sector no són grans coneguts del gran públic, però els seus productes són tecnologia punta per a fabricants tèxtils de primer ordre. Stefaan Demey, de la multinacional alemanya Vandewiele, és un d’aquests responsables de vendes d’una multinacional que té la màquina més gran de l’exposició. Es tracta d’un mastodont capaç de teixir alfombres de cinc metres d’amplada. Un prodigi d’enginyeria dotat amb 15.000 bobines de fil.

Les alfombres fetes amb la màquina de Vandewiele. / maite cruz

És una d’aquestes maquines que només grans productors asiàtics estan en condicions d’adquirir. Del preu no en vol parlar. Al final, calcula que una mica més de dos milions d’euros, però experts competidors xiuxiuegen a la seva esquena que més, molt més. Una altra màquina de Vandewiele assegura que ha eliminat les bobines i que és capaç de redibuixar el teixit sense parar màquines, el somni industrial per excel·lència. Karl Mayer, un altre gegant alemany disposa de maquinària semblant a rotatives de premsa però que en comptes de paper utilitzen teixits. Shine Seiki, japonesa; Reggiani, italians; SpgPrints, impressió digital d’alt nivell, són alguns dels protagonistes internacionals d’un sector en el qual empreses grans i grans empreses estan competint a l’avantguarda de la innovació tèxtil. 

Impressió digital. / maite cruz

Dues tendències de mercat semblen imposar-se a les altres a l’hora d’esmentar-les com a inexcusables en el futur. La primera és l’ecològica i la segona la impressió digital. A la primera hi cauen tots els fabricants, davant de la demanda clara dels seus clients i els consumidors. En la segona s’hi fixen la majoria com a via per ajustar costos i personalitzar el producte. Tacome-Kerajet és una firma espanyola immersa en la revolució tèxtil. Kerajet va aplicar el seu coneixement en la impressió digital en paviments al tèxtil. 

Andrés Cabello, de Kerajet (en el centre), en plena explicació amb possibles compradors asiàtics. / MAITE CRUZ

Andrés Cabello, director general de l’àrea tèxtil, explica el funcionament de la seva màquina mentre tecleja ordres. A la seva màquina el teixit pren color d’uns injectors similars als d’una impressora de tinta gegant. L’avantatge en el disseny és clar i el seu èxit rau en la "fiabilitat". Un operari pot controlar dues màquines que van produint un teixit estampat que tant podria ser cortina, que llençol o teixit base per a un altre disseny. Moda i llar sense barreres per a la imaginació.

A les instal·lacions de Rius, catalana, màquines més petites però especialitzades. Crida l’atenció una dedicada a la fabricació de teixit per a benes. Invenció lògica portada a la pràctica. I mentre el soroll domina el teixir i teixir, l’intercanvi de targetes i la corbata són la norma. Potser l’últim vestigi de tradició en un sector en canvi constant.

Altres firmes s’han especialitzat a ordenar la informació dels sensors de tota maquinària moderna. EAS ofereix solucions per controlar màquines i indústries a través del mòbil. La tendència actual és oferir solucions tecnològiques que redueixin al màxim la necessitat de personal i augmenti la productivitat, personalitzar la producció a les necessitats dels clients. I controlar a distància. 

Negociacions a Pluvia. / maite cruz

Notícies relacionades

A Pluvia s’han especialitzat a descolorir peces com els texans mitjançant l’ús d’aigua i a tota velocitat. Indis i xinesos són clients preferencials. Però altres firmes també s’han especialitzat a descolorir denim per altres vies. És el cas d’EFI Mezzera i Archroma, que aposten pel Denim verd l’argument mediambiental. Els italians d’EFI recorden que la impressió no té límits, que també és possible dibuixar disseny italià fins i tot sobre la pell humana. La model balla mentre s’amunteguen les mostres del que el digital pot fer al tèxtil. 

Fins a les entranyes de la màquina. / MAITE CRUZ

“És fonamental per a la indústria tèxtil, de la confecció i de la moda a nivell mundial col·laborar i compartir perspectives i millors pràctiques", assenyala Fritz Mayer, president de Cematex, la patronal organitzadora d’ITMA. "A mesura que les tendències mundials avancen cap a la Indústria 4.0 i s’enfronten als desafiaments en matèria de sostenibilitat, ens agradaria oferirl’ITMA  com una plataforma inclusiva perquè totes les parts interessades convergeixin i treballin juntes", afegia. Hi treballaran durant una setmana a Barcelona.