FIRA INDUSTRIAL AL JUNY

Barcelona, capital tèxtil mundial amb l'ITMA

La fira ITMA congregarà 1.708 expositors i atraurà 127.000 visitants entre el 20 i el 26 de juny

L'impacte econòmic serà superior als 340 milions d'euros

Maquinària tèxtil exposada a Barcelona en l’edició de l’Itma que es va celebrar el 2011 al recinte firal de Gran Via.

Maquinària tèxtil exposada a Barcelona en l’edició de l’Itma que es va celebrar el 2011 al recinte firal de Gran Via.

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Barcelona tornarà a partir del 20 de juny a ser centre del món industrial gràcies a l’organització a Fira de Barcelona d’ ITMA, la fira més gran de maquinària tèxtil d’Europa. ITMA atraurà 127.000 visitants i ocuparà completament el recinte firal de Gran Via, més de 200.000 metres quadrats. Acapararà l’oferta hotelera barcelonina amb visitants de tot el món durant els sis dies de la fira i més (dues setmanes de muntatge i una altra de desmuntatge). 

L’organització calcula que ITMA, amb 1.708 expositors, tindrà un impacte econòmic de 343 milions d’euros. El sector que agrupa unes 70 firmes a Espanya (70% catalanes), la majoria empreses familiars, amb una facturació de 600 milions anuals. Joan Tristany, director general de l’associació d’exportadors Amec, organitzadora del saló, opina que ITMA “va molt més enllà del tèxtil clàssic, les empreses exposaran noves tecnologies i materials, mostra de la sofisticació creixent dels teixits”. Són màquines capaces de fabricar fils, de retorçar-los com es vulgui, de bobinar-los a escales increïbles i de teixir de maneres només imaginades en conte. A BCN es veuran solucions industrials patentades i en primícia, exigència de l’organització per ser expositor en aquesta mostra tecnològica itinerant cada quatre anys (a Barcelona es va fer el 2011) . 

ITMA és molt més que màquines per fer calçons. El teixit tècnic impera, les filatures aeroespacials o quirúrgiques hi són presents. El làser descoloreix el denim (el texà) i triomfen els nous materials que provenen del reciclatge del que ningú vol (molt PET o plàstic d’ampolles, per exemple). I les màquines esquincen teixits o enfilen pedreries i purpurines a gust del dissenyador. 

Camps per descobrir

La impressió digital obre camps encara per descobrir en la personalització de teixits o en la customització en botigues de moda. I el súmmum arriba amb nous materials com el grafè que es pot intercalar en forma de filatura per donar estructura fèrria a una dúctil manta de nadó. 

La tèxtil Rius-Comatex, per exemple, «ven màquines dissenyades a Sant Joan de Vilatorrada a Tesla per fer gases i draps especials per a la neteja d’automòbils», explica el seu responsable Òscar Rius. I també fabriquen filatures per reemplaçar tendons en operacions quirúrgiques i també teixits biodegradables per embossar fruites. Gomplast, empresa especialitzada en torns i rodets, afronta l’expansió internacional aprofitant la seva agilitat com a firma familiar mitjana de Montornès del Vallès, explica Jordi Galtés, director general. 

Notícies relacionades

Kerajet és un exemple d’empresa nascuda entorn de la impressió digital en ceràmica que ha sigut capaç d’aplicar la seva tecnologia al sector tèxtil. Ja és una referència mundial en aquest camp. Jeanología ha creat un nou sistema per desgastar la roba texana minimitzant l’impacte mediambiental i l’ús d’aigua. Ha arribat a un acord amb Levis per instal·lar la seva maquinària en una planta a Texas.

 Masias Maquinaria és un altre referent català de fibres tècniques. Entre altres productes, disposen de teixits de baix pes per a la confecció de sacs de dormir i roba per a condicions extremes. El seu fort és farcir, sigui amb plomissol, ploma, viscoelàstics, microfibres i fins i tot coco. Indústria base i exemple d’ITMA.

Temes:

Empreses