TECNOLOGIA

Les vendes de Huawei cauran en 26.000 milions pel veto dels EUA

El fundador confirma que les vendes fora de la Xina han caigut fins al 40%

Guiyang  China   26 05 2019 - A man takes a picture of the Huawei booth during Big Data Expo in Guiyang  Guizhou province  China  26 May 2019  The expo on big data opened on 26 May  incudes major Chinese companies and focuses on the latest innovations in technology and its applications  Guizhou province set up China s first big data pilot zone which has attracted companies such as Apple  Qualcomm  Huawei  Tencent  Alibaba and Foxconn   Abierto  EFE EPA ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Guiyang China 26 05 2019 - A man takes a picture of the Huawei booth during Big Data Expo in Guiyang Guizhou province China 26 May 2019 The expo on big data opened on 26 May incudes major Chinese companies and focuses on the latest innovations in technology and its applications Guizhou province set up China s first big data pilot zone which has attracted companies such as Apple Qualcomm Huawei Tencent Alibaba and Foxconn Abierto EFE EPA ALEKSANDAR PLAVEVSKI / ALEKSANDAR PLAVEVSKI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les vendes deHuawei es ressentiran a causa del veto dels Estats Units i se situaran en uns 30.000 milions de dòlars (26.760 milions d’euros), per sota delspronòstics  que tenia la companyia per a aquest any, ha revelat avui el seu fundador i conseller delegat, Ren Zhengfei.

El cap de la companyia tecnològica va indicar que la facturació derivada de vendes caurà fins als 100.000 milions de dòlars (89.200 milions d’euros) aquest any i el que ve, cosa que suposaria una baixada del voltant del 10% respecte a la dada del 2018.

A començaments d’any, Ren havia explicat en una entrevista que la previsió de l’empresa era assolir els 125.000 milions de dòlars (111.500 milions d’euros) en ingressos aquest any.

De fet, el directiu va reconèixer que les informacions que parlen d’un descens en les vendes de telèfons a l’estranger són verídiques: "Sí, han caigut un 40%, però el creixement al mercat xinès per als telèfons intel·ligents és molt ràpid".

En una taula rodona celebrada avui a la seu de l’empresa, a Shenzhen (sud-est de la Xina), Ren va afirmar que en els pròxims dos anys reduiran la seva capacitat, tot i que va deixar entreveure que cap al 2020 podran tornar a agafar inèrcia de creixement.

El veterà empresari va afirmar que els "revessos" a què s’enfronta Huawei "no han sigut provocats per empreses" nord-americans sinó per "polítics", en una clara al·lusió al govern dirigit per Donald Trump, que afirma que la firma xinesa és un perill per a la seva seguretat nacional.

"No ens aturaran"

"El Govern dels Estats Units està molt decidit a prendre mesures extremes contra Huawei, però aquestes mesures restrictives no ens aturaran", va apuntar Ren, que es va mostrar optimista de cara a la cooperació futura amb empreses del país nord-americà, malgrat que Washington l’hi va prohibir recentment.

"En els últims 30 anys, el desenvolupament de Huawei ha rebut recolzament d’empreses de tot el món. En el passat, quan encara no érem tan forts, estàvem decidits a treballar juntament amb empreses nord-americanes. En el futur estarem encara més decidits a treballar amb empreses nord-americanes", va asseverar.

"Volem continuar servint als nord-americans", va insistir el directiu.

Així mateix, pel que fa a la cooperació amb universitats dels Estats Units, Ren va indicar que "no pararà malgrat els atacs", i que continuaran "treballant dur".

"Des del principi, Huawei s’ha comportat. Tenim una ètica forta", va defensar.

"Error terrible"

Al plafó també van participar els coneguts experts nord-americans en tecnologia George Gilder i Nicholas Negroponte, que van coincidir a qualificar l’actitud de Washington d’"error terrible", i van assegurar que si els Estats Units tenen "molt bona tecnologia" és perquè col·laboren amb altres països.

Mentrestant, Ren va afirmar que si hi ha empreses i institucions que estan disposades a deixar de col·laborar amb la seva empresa és perquè no els coneixen prou: "Si venen més polítics a Huawei per conèixer-nos per ells mateixos i donar una ullada a les nostres innovacions, pensaran que hem de ser amics".

Huawei, que presumeix d’inversió en recerca i desenvolupament (R+D) –el 2018 va destinar a aquest camp un 14,1% dels seus ingressos per vendes–, "no reduirà" la seva aposta per la innovació encara que passin per dificultats financeres.

A mitjans de maig, els Estats Units van incloure Huawei en una llista negra per ser sospitosa d’espionatge, i li van prohibir vendre equips tecnològics i col·laborar amb empreses i institucions del país.

Com a conseqüència d’això, companyies com Google van anunciar que deixaven de prestar serveis tecnològics a l’empresa xinesa, una situació que va inquietar milions d’usuaris de telèfons mòbils davant de la incertesa per les futures actualitzacions del sistema operatiu Android (pertanyent a Google).

Tot i que no va parlar del sistema operatiu en què treballa per sobreviure a la ruptura de llaços amb Google, Ren va assegurar que Huawei ha "estat preparant-se en els últims temps”, sense aclarir exactament per a què.

Notícies relacionades

Malgrat les acusacions internacionals sobre la seguretat dels seus equips, Huawei va guanyar un 25,1% més el 2018, any en què va assegurar vendre 206 milions de telèfons mòbils i facturar 721.200 milions de iuans (110.900 milions de dòlars, 94.800 milions d’euros) en vendes.

Tot i que no desglossa els seus ingressos per països, sí que ho fa per zones geogràfiques, entre les quals destaquen la Xina (52%) i el grup format per Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica (28%), mentre que les Amèriques només suposen el 6,6% de la facturació total de Huawei.