Condicions laborals

CCOO: «La pujada del salari mínim no només no destrueix ocupació, sinó que en crea»

El sindicat presenta un estudi en el qual assenyala que la pujada de l'SMI beneficiarà 1,2 milions de treballadors i contribuirà a crear 124.000 llocs de treball

fcasals40422701 unai sordo171005190334

fcasals40422701 unai sordo171005190334 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

“La pujada del salari mínim no sols no destrueix l’ocupació, sinó que la crea”, ha afirmat aquest dimecres en una roda de premsa el secretari general de CCOO, Unai Sordo. En un ple estira-i-arronsa entre diferents institucions sobre quin ha sigut l’efecte de la pujada a 900 euros del salari mínim interprofessional (SMI), CCOO ha aportat la seva pròpia anàlisi. En contra del diagnòstic negatiu del Banc d’Espanya i de l’Airef (que matisaré després), la central considera en un estudi que no hi ha indicadors que mostrin un impacte negatiu. I no només no tindrà un efecte destructiu, sinó que contribuirà a generar 124.000 llocs de treball.

“No es pot dir a través de cap indicador que la pujada de l’SMI hagi tingut cap efecte en la destrucció d’ocupació”, ha defensat Sordo. El secretari general del sindicat ha sustentat la seva afirmació en l’evolució que ha manifestat l’ocupació entre els col·lectius potencialment més afectats per la pujada del salari mínim, com els ocupats amb una formació més escassa o amb contractes temporals.

Segons ha citat Sordo de l’informe, partint de les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2019, el 86,7% dels ocupats amb estudis primaris i inferiors mantenen el seu lloc de treball, un percentatge molt similar al d’exercicis anteriors. Tampoc perden la feina els treballadors amb poca antiguitat, ja que el 81% dels que acumulen menys d’un any de contracte es queden al lloc, una mitjana una mica més elevada que els anys anteriors.

L’anàlisi de CCOO assenyala que les CanàriesExtremaduraMúrcia i Andalusia són les comunitats que més s’han beneficiat de la pujada del sou mínim i que també té un impacte en clau de gènere. Si la central estima que els beneficiats directament han sigut 1.213.000 ocupats –que representen el 7,4% dels assalariats espanyols–, entre les dones la proporció és més gran, amb una millora del 9% de les ocupades. L’ascens del mínim a 900 euros generarà, segons càlculs del sindicat, un augment de 2.000 milions d’euros a la massa salarial en el mercat de treball espanyol.

Notícies relacionades

El Banc d’Espanya va publicar la setmana passada un informe en què alertava que era “prematur” assegurar que la pujada de l’SMI no havia tingut un impacte rellevant sobre la creació d’ocupació a Espanya. En aquest sentit, CCOO ha rebutjat aquests “mals auguris”, al·legant que “si no hem vist cap impacte en els primers mesos, no veurem impactes significatius en els posteriors”, ha considerat Sordo, remarcant el debat intens que ha generat la mesura.

Resistències en alguns sectors

En anteriors ocasions CCOO ja havia denunciat resistències en certs sectors econòmics a l’hora d’aplicar aquesta pujada. A la roda de premsa d’aquest dimecres ha insistit en aquest aspecte, assenyalant directament el sector agrari com un dels més reticents a aplicar aquesta normativa de compliment obligatori. Una altra branca d’activitat que ha protestat en relació amb la no-aplicació de l’SMI és la del repartiment de menjar a domicili. Els treballadors de Telepizza van manifestar-se la setmana passada a Saragossa perquè consideren que no se’ls està aplicant correctament l’increment. Són protestes que les centrals preveuen en les pròximes setmanes en altres ciutats, com Barcelona.