PROGRAMA D'ESTABILITAT

L'Airef admet ara que la pujada del salari mínim no està perjudicant l'ocupació

L'Autoritat Fiscal fa autocrítica després d'haver vaticinat un impacte negatiu de 40.000 llocs el 2019

L'organisme considera factible que el dèficit baixi al 0,4% del PIB el 2021, però veu improbable assolir l'equilibri el 2022

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

La forta pujada del 22% del salari mínim interprofessional (SMI) que va entrar en vigor l’1 de gener no ha tingut, almenys ara per ara, cap efecte negatiu sobre la creació d’ocupació. Així ho ha constatat aquest dijous l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) després d’haver vaticinat a finals de l’any passat que la decisió provocaria un descens de 40.000 llocs en la creació de llocs de treball el 2019.

Altres organismes, com el Banc d’Espanya,van elevar a 125.000 llocs la possible pèrdua de llocs de treball el 2019 per la pujada de l’SMI.

“Les dades disponibles no permeten apreciar cap impacte negatiu a curt termini de la pujada del salari mínim interprofessional, tot i que és necessari continuar observant l’evolució”, han admès amb to d’autocrítica fonts del’Autoritat Fiscal. “Possiblement ens vam passar de negatius”, accepten.

“No es descarta que l’efecte (negatiu) es produeixi en el futur de forma gradual, però no de moment això és el que hi ha”, remarquen aquestes fonts. “Cautelosament, diem que en aquests quatre mesos no hi ha cap efecte”, ni en les comunitats autònomes ni en els sectors que en principi semblaven més exposats a la pujada de l’SMI.

Programa d’Estabilitat 2019-2022

Notícies relacionades

L’Airef ha publicat aquest dijous el seu informe sobrel’Actualització del Programa d’Estabilitat (APE) que el Govern va remetre a la Comissió Europea el 30 d’abril passat. L’anàlisi de l’Airef accepta a grans trets la reducció del dèficit programada pel Govern fins al 2022, exercici per al qual es preveu l’equilibri pressupostari de les administracions públiques, des del 2,5% anotat el 2018. Les previsions de dèficit del Govern se situen a la banda optimista de les estimacions de l’Airef, però entren dins del factible.

“L’Airef considera molt ajustada la reducció del dèficit prevista a l’APE i alerta de l’existència de riscos”, s’afirma a l’informe elaborat per l’organisme que presideix Javier Escrivá. En particular, l’Autoritat Fiscal, sí que considera “factible” que el dèficit baixi del 2,5% del PIB del 2018 al 0,4% el 2021, tal com preveu el Govern. No obstant veu “improbable”, però “per un estret marge” aconseguir l’equilibri el 2022 (una dècima de diferència).