eleccions

Foment i Pimec traslladen la seva pugna a la Cambra

Les dues patronals competeixen aquest dimecres amb llistes separades per a les sis places en el ple cameral

abertran47365723 barcelona 15 03 2019 econom a  foment y pimec presentan  jun190315170826

abertran47365723 barcelona 15 03 2019 econom a foment y pimec presentan jun190315170826 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pau és un element fràgil. Malgrat l’acord sobre representativitat entre Foment del Treball i Pimec, les aigües no s’han calmat. El nou camp de batalla és la Cambra de Comerç de Barcelona, on les dues organitzacions presenten aquest dimecres les seves llistes per separat que han de ser votades pel ple.

Pimec, intentant aconseguir una candidatura conjunta, va plantejar la possibilitat d’incloure en la llista Sònia Recasens, exsegona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona per l’antiga Unió Democràtica i en l’actualitat a la Diputació de Barcelona.

El president de Pimec, Josep González, va parlar almenys en dues ocasions amb el seu homòleg de Foment, Josep Sánchez Llibre, sobre aquesta possibilitat, que no va prosperar. Les dues organitzacions discrepen també sobre el retorn de seus socials d’empreses que se’n van anar amb el referèndum secessionista de l’1-O. Foment defensa que el Govern es comprometi públicament a renunciar a la unilateralitat mentre que Pimec creu que aquesta no és una condició perquè tornin les companyies. 

Algunes fonts afirmen que Foment donava per feta la possibilitat que la candidatura del financer Carles Tusquets podria governar la Cambra de Barcelona, amb el suport de la majoria de les 14 empreses que tenen plaça en el ple a l’aportar 75.000 euros anuals. Això hauria facilitat un pes més gran de la llista de Foment, que ha tractat d’aparentar públicament neutralitat, segons les mateixes fonts.

Gràcies al sistema de vot electrònic, qüestiona  i la mobilització de petits empresaris i autònoms, la candidatura independentista Eines de país, promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana  (ANC), es va imposar amb majoria absoluta. Això va provocar un autèntic terratrèmol en una de les institucions econòmiques més importants de Catalunya.

José María Torres 

Una de les barreres per a l’acord de patronals per a una llista única ha sigut la inclusió del fundador de Numintec, José María Torres, en la llista proposada per Pimec, segons algunes fonts. Torres, avalat per la patronal de pimes, va presentar candidatura a la Cambra de Barcelona, i després va formar tàndem amb l’exconseller delegat de Damm i Cacaolat, Enric Crous. Ni l’un ni l’altre van aconseguir plaça en el ple en les eleccions que es van celebrar a començaments del mes de maig.

Després dels comicis i certa polèmica amb la votació, la candidatura independentista va assignar la proposta de futurs càrrecs, amb la proposta de l’enginyer industrial, cofundador de Petrolis Independents, el Cercle Català de Negocis i declarat seguit de Carles Puigdemont, Joan Canadell com a president en substitució de Miquel Valls.

Notícies relacionades

En aquest context, des del món empresarial es veu amb més opcions la llista de Pimec que la de Foment, entitat que el moviment secessionista veu contrària al procés.

A més de Torres, en la llista de Pimec hi ha Emili Rousaud (Factorenergía), Martina Font (Font Packaging Group), María José Tarancón (advocada), Josep Ignasi Hornos (Associació Catalana d’Entitats de Salut)  i Anna de Quirós (Cobertis). Per part de Foment són Santiago García-Nieto (Confecat), Jaume Roura (Gremi del motor de Barcelona), Elisabeth Trallero (Mútua Universal), Anna Cornadó (Copisa), Joan Canals (Agrupación Española de Género de Punto) i Francina Valls (Criteria Caixa).