NOVA BOMBOLLA

La inestabilitat internacional aviva la cotització del bitcoin

La cotització s'ha disparat el 35% en una setmana i el 57% en un mes

bitcoin1

bitcoin1

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El bitcoin ha duplicat el seu preu aquest any. Després de superar la barrera psicològica dels 8.000 dòlars l’actiu especulatiu de moda sembla que reforça el seu paper com a valor refugi en moments d’incerteses i tensions internacionals en l’economia real.L’or, aquesta matèria primera preciosa que aprecia l’inversor més temorós, també ha registrat pujades en els últims temps, del 10%, respecte de l’estiu passat. Especuladors i estalviadors busquen alternatives, tot i que el bitcoin està molt lluny de ser un refugi sòlid.

Els aranzels que el president Trump ha imposat a la Xina i les tensions amb l’Iran són un incentiu per a les criptomonedes i per a actius refugi. "Tot i que és difícil apuntar la causa clara de l’últim repunt del bitcoin, no aniríem mal encaminats si afirmem que molts inversors, sobretot a l’Àsia, han decidit apostar per la criptomoneda per protegir-se de la volatilitat política que ha generat la tensió comercial entre Washington i Pequín. I és que el bitcoin és, a més, una bona cobertura per salvaguardar el capital i diversificar la cartera, deixant més de banda el renminbi, que està cotitzant en mínims històrics davant el dòlar", opina Jesse Cohen, analista sènior d’Investing.

Però potser no és l’única raó per al creixement del bitcoin. També s’ha produït una aposta inversora per part de financeres que estan escalfant el valor bsucant rendibilitat. Firmes com Fidelity es preparen per a un servei de compravenda de bitcoins per als seus clients institucionals. TD Ameritrade també es va posar en la venda de futurs en el mercat bitcoin al desembre, com ETrade. El bitcoin ha passat dels 3.500 dòlars a més de 8.000 des de principis d’any, el 35% de pujada en una setmana, el 57% en un mes. Un ritme tan accelerat que no passa desapercebut. 

Tal com pronosticaven els experts fa anys, la marea de les criptomonedes sembla que guanya seny i es concentra. Al contrari que en l’anterior etapa de bombolla, l’èxit del bitcoin se circumscriu especialment entorn d’aquesta moneda virtual. L’eufòria en el llançament de criptomonedes ja s’ha frenat com a fórmula per finançar projectes. La màcula que taca les criptomonedes com a eina d’ocultació de patrimonis i activitats il·lícites no frenarà el seu desenvolupament, tot i que pot ser que restringeixi els canals de compravenda. El fenomen ICO que va fer que sorgissin diverses criptodivises alternatives per finançar projectes –amb una ràtio d’èxit molt discutible–, sembla que està en declivi. 

Notícies relacionades

Els anuncis d’algunes de les empreses més grans del món en criptomonedes, reunides aquesta setmana a Nova York, podrien estar impulsant el preu del bitcoin a l’alça. "Si les institucions comencen a injectar diners seriosament al mercat, podríem ser al començament d’un bon període per a les criptomonedes", va reconèixer a Efe l’analista de la plataforma d’inversió eToro, Simon Peters.

El bitcoin tendeix a revaloritzar-se per la seva pròpia naturalesa finita i per la falta de liquiditat creixent davant de pujades sobtades de cotització. Fa uns dies el cofundador del banc de criptodivises Galaxy Investment Partner i defensor del paper del bitcoin, Michael Novogratz, animava el mercat després de pronosticar que aquesta criptomoneda multiplicaria per tres el seu valor el 2021 i superarà els 20.000 dòlars (17.803 euros). Les fires i les trobades internacionals se succeeixen entorn de la tecnologia ‘blockchain’ i el bitcoin. La fira més gran dedicada a aquestes divises i a la tecnologia de cadena de blocs al món s’està celebrant a Nova York. El pròxim 20 de maig s’organitza una altra fira a Dinamarca de la mà de l’European Blockchain Convention. La bombolla torna a inflar-se, però amb nous fonaments.

Temes:

Bitcoin