Sentència

Un jutjat de Barcelona dicta que Cabify operava fins al gener a través d'un "grup patològic d'empreses"

Una sentència resol contra l'entramat d'empreses que explotaven l'aplicació abans del decret de la Generalitat i els condemna a indemnitzar un treballador acomiadat de manera improcedent

zentauroepp47255220 cabify en bcn190307105642

zentauroepp47255220 cabify en bcn190307105642 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’aplicació de transport Cabify operava a Barcelona fins al 31 de gener, data en què va decidir abandonar la ciutat després del decret de la Generalitat, a través d’un "grup patològic d’empreses". Així ho ha dictaminat el Jutjat Social número 2 de la capital catalana, en una sentència que resol a favor d’un treballador que va denunciar l’entramat de companyies per a les quals treballava per acomiadament improcedent.

El magistrat ha determinat, segons la sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que les tres empreses que explotaven l’aplicació de Cabify (Vector Ronda Teleport S.L., Moove Cars Sustainaple Transports S.L. i Maxi Mobility Spain S.L) hauran d’abonar un total de 6.251 euros al seu antic empleat en concepte d’indemnització per vulneració de drets fonamentals. Maxi Mobility Spain és la companyia que explota la marca Cabify a Espanya i Vector Ronda i Moove Cars, dues empreses participades per la primera que prestaven el servei de xofers i vehicles per explotar el servei.

Un "grup patològic d’empreses" és l’entramat d’empreses que manté una aparença externa unitària, confonen els seus respectius mitjans de producció i mantenen una direcció unitària, malgrat ser, formalment, empreses no relacionades. Això no és sancionable directament, però sí que dictamina la responsabilitat conjunta de les diferents empreses en els processos en les quals es veuen submergides, com per exemple reestructuracions de plantilla.

Acomiadat després d’anar a Inspecció de Treball

Notícies relacionades

La denúncia sorgeix arran de la demanda d’un treballador de Vector Ronda en què impugnava el seu acomiadament el 27 de febrer del 2018, un dia després que es personés a Inspecció de Treball i al·legués diversos incompliments laborals. El demandant, assessorat pel bufet Col·lectiu Ronda, va al·legar un excés de jornada, perquè afirmava treballar 12 hores diàries per a l’empresa, amb una hora de descans per dinar. L’empresa, després de ser contactada per Inspecció per requerir informació sobre això, va procedir a acomiadar el treballador.

Això ha sigut interpretat pel magistrat com una represàlia i ha condemnant Vector Ronda a readmetre el treballador i, amb les altres dues que formaven un "grup patològic", a repartir-s’ho per abonar els 6.251 euros d’indemnització.