nou gravamen

Catalunya serà la primera comunitat que grava els béns de luxe de les empreses

El Govern aprova aquest dimarts la llei que fixa un tipus progressiu del 0,21% al 2,75% sobre aquests actius

zentauroepp48067415 yates lujo barcelona190513185442

zentauroepp48067415 yates lujo barcelona190513185442 / Enric Fontcuberta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya serà la primera comunitat autònoma que aplicaràl’impost que grava els béns de luxe no productius que estiguin en mans de les empreses i que, per tant, no siguin necessaris per a la seva activitat. L’apliació del gravamen serà aprovada a la reunió del Consell Executiu de la Generalitat que tindrà lloc aquest dimarts. L’impost fixa un tipus progressiu del 0,21% al 2,75% sobre actius considerats "improductius": vivendes, vehicles de més de 200 cavalls, embarcacions de lleure, aeronaus, obres d’art, antiguitats i joies. Aquest impost va ser aprovat pel Parlament l’abril del 2017, però posteriorment va ser recorregut i la llei suspesa pel Tribunal Constitucional, tot i que el febrer del 2018 va acceptar una modificació plantejada a la llei i en va decretar la seva constitucionalitat. 

El decret introdueix alguns canvis tècnics sobre la definició debé no productiu, així com el període de referència –que es fixa en 10 anys– per al còmput dels beneficis no distribuïts que han de permetre que un determinat bé o dret sigui considerat improductiu. Es regula el termini de presentació de l’autoliquidació de l’impost: de l’1 al 30 de juny de cada any, amb l’excepció dels anys ja meritats –2017, 2018 i 2019–, a liquidar entre l’octubre i el novembre del 2019.

Activitats particulars

L’impost grava determinats bens que solen anar a nom de les empreses quan en realitat s’utilitzen per a activitats particulars (dels socis, partícips i familiars d’aquests ). I, per tant, es proposa adequar la titularitat jurídica d'aquests actius a la seva titularitat real. "D’aquesta manera, s’aconsegueix una redistribució de la renda i, alhora, lluitar contra el frau fiscal a l’evitar pràctiques d’elusió fiscal en incorporar patrimoni personal a estructures societàries", destaquen fonts del Govern.

Notícies relacionades

Hauran de tributar les societats (no les persones físiques) per a aquells béns de la seva titularitat no associats a l’activitat econòmica directa. I n’estaran exclosos els béns immobles de les fundacions, organitzacions no governamentals, i en general, de les entitats sense ànim de lucre, sempre que es destinin de forma exclusiva a les seves finalitats pròpies no lucratives.

La Generalitat no sap el nombre de contribuents afectats per l’impost, així com el nombre de béns als quals poden afectar. I posa de manifest que  una de les fonts que podria facilitar informació sobre això és l’impost sobre societats, però aquest és un tribut estatal que no ha sigut cedit a les comunitats autònomes.

Temes:

Impostos