Ocupació

Nissan i els sindicats es donen una última oportunitat abans de l'ERO

La firma automobilística i el comitè d'empresa acudeixen aquest dilluns a una mediació de la Generalitat per intentar tancar una sortida pactada per a 600 persones

zentauroepp47947529 nissan en treball190429110743

zentauroepp47947529 nissan en treball190429110743 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La firma automobilística Nissan i els sindicats s’han donat aquest dilluns una última oportunitat per arribar a un acord pactat que eviti una sortida forçosa de les 600 persones que la companyia es va proposar efectuar de la plantilla de la fàbrica de laZona Franca, a Barcelona. Aquest dilluns al matí s’han reunit representants de la companyia i dels sindicats a la seu del Departament de Treball per a una mediació que eviti obrir la via de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO), que Nissan va anunciar que iniciaria el dimarts 30 d’abril.

Uns 200 treballadors del torn de demà han acudit a manifestar-se davant de les portes del Departament de Treball, al carrer Sepúlveda 148 de Barcelona, per acompanyar els seus representants en un últim intent de trobar una sortida pactada i amb unes condicions satisfactòries per tramitar les 600 prejubilacions que Nissan els va plantejar el març passat. Des d’aleshores, les negociacions han anat avançant, tot i que a un ritme insuficient per aconseguir un entesa entre les línies vermelles d’empresa i sindicats.

Notícies relacionades

"Volem una sortida digna per a la gent gran, un bon conveni col·lectiu per a la plantilla que es queda i garanties de futur per a la planta de la Zona Franca", ha declarat el president del comitè, Juan Carlos Vicente, davant dels periodistes abans d’entrar a la mediació amb Treball. L’última oferta de la companyia contemplava pagar a les 600 prejubilacions una garantia del 85% del sou fins al retir i una lleu millora de les condicions del nou conveni col·lectiu per a la plantilla que es queda. Aquest conveni contempla augments del 0,5% consolidat per als exercicis 2020 i 2021, més increments del 0,5% no consolidats per als mateixos exercicis. 

El comitè ha rebutjat fins ara les esmentades condicions, ja que, segons afirmen, les pujades salarials són insuficients i la seva línia vermella en les prejubilacions està en el 90% del sou, que és la xifra amb què es va tancar el març passat un pla de prejubilacions individualitzat de 150 persones. Els representants sindicals tampoc veuen en les negociacions amb l’empresa les garanties de viabilitat futura de la planta i no més acomiadaments a curt termini que li han exigit des d’un primer moment.