precampanya electoral

Calviño critica les "receptes màgiques" en impostos de la dreta

La ministra provarà de desplegar la llei hipotecària abans del 28-A per evitar una sanció comunitària

La responsable d'Economia no descarta un acord fiscal amb Catalunya però jutja més important el diàleg

zentauroepp43620962 jxb47  madrid  05 06 2018   fotograf a de archivo del 11 02 180605142942

zentauroepp43620962 jxb47 madrid 05 06 2018 fotograf a de archivo del 11 02 180605142942 / JONATHAN BRADY

2
Es llegeix en minuts
P. A.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha criticat aquest dimecres les "receptes màgiques, solucions miraculoses que no resisteixen una anàlisi, com la idea que una baixada massiva d’impostos resol els reptes d’Espanya", en relació amb les propostes fiscals amb què els partits de dretes planegen anar a les eleccions generals del 28-A. Davant això, ha apostat per una "gestió fiscal responsable" i per actuar amb "temperància".

Espanya, ha argumentat en un acte de 'Cinco Días’, té uns ingressos públics per sota de la mitjana comunitària i amb una elevada despesa en educació, sanitat i polítiques socials. "Atesos els compromisos de reducció del dèficit i el deute, i atesa la disciplina dels mercats, aquest tipus de propostes miraculoses està molt lluny de l’ortodòxia i de la responsabilitat", ha dit, carregant contra les propostes de PP, Ciutadans i Vox. També ha destacat que els gurus econòmics dels dos primers d’aquests partits hagin anunciat que no revertiran la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del Govern malgrat haver previst quan es va aprovar "tots els mals de l’infern".

Calviño també s’ha mostrat convençuda que Espanya podrà continuar reduint l’atur i que el dèficit es reduirà aquest any fins a acostar-se "el més possible al 2%" malgrat els dubtes expressats ahir sobre això pel Fons Monetari Internacional (FMI). "S’ha d’evitar la sobrereacció", ha afirmat. En aquesta línia, ha assegurat que "no veu per què" el nou Govern haurà d’aprovar un ajustament fiscal "a curt termini o immediatament" tot just prendre possessió.

Diàleg a Catalunya

Notícies relacionades

La ministra ha assegurat que una de les primeres coses que farà el PSOE si es manté en el poder serà aprovar la molt postergada creació del’autoritat de defensa del client financer, així com elaborar un llibre blanc sobre la reforma dels organismes reguladors i supervisors. A més, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres la tramitació amb urgència del reial decret i la llei ministerial que desplegaran la recent llei hipotecària, amb l’objectiu de poder aprovar-los abans de les eleccions i evitar així una sanció comunitària. Així mateix, ha confirmat la intenció del PSOE de seguir endavant ambl’impost a les transaccions financeres i l’impost digital si aconsegueix formar Govern.

Preguntada sobre la possibilitat d’aprovar un pacte fiscal amb Catalunya per resoldre el conflicte independentista, ha posat èmfasi que el problema català "no és tant un problema d’encaix com de convivència" en la mateixa comunitat. "El camí a seguir en el futur és molt diàleg. ¿El tema fiscal pot ser part de la solució? Sí, però no crec que el problema sigui aquest o només aquest", ha argumentat.