Energia

Les comunitats de veïns i els polígons podran autoconsumir junts

El Govern aprova el decret que treu traves a la instal·lació de plaques i dona llum verda a la venda d'excedents

zentauroepp47641423 consejo ministros190405135413

zentauroepp47641423 consejo ministros190405135413 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’autoconsum és a partir d’avui una mica més senzill a Espanya. El Consell de ministres ha aprovat el decret normatiu que regula aquesta activitat i que permet noves formes d’autoconsum com la possibilitat de produir i consumir energia de forma col·lectiva, per exemple, entre comunitats de propietaris o empreses de polígons industrials. A més, la norma estableix un mecanisme simplificat de compensació de l’energia produïda i no consumida i redueix els tràmits administratius.

Fins al moment, només existia la possibilitat d’autoconsum individual connectat a una xarxa interior. “Creiem que era enormement pobre i limitava les possibilitats de contribuir a un model energètic diferent”, assegurava en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Per això, a partir d’avui la cosa canvia, i hi haurà diverses opcions d’autoconsumir. D’una banda, es consagra la figura de l’autoconsum col·lectiu de manera que diversos consumidors puguin associar-se a una mateixa instal·lació amb la premissa d’impulsar l’autoconsum en comunitats de veïns, empreses i polígons industrials. I, per altra, es defineix la instal·lació pròxima de consum que permetrà l’autoconsum en instal·lacions pròximes a la vivenda, per exemple, per instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis contigus que tinguin millor orientació, sempre que hi hagi acord entre les parts.

Venda d’excedents

A més, una de les grans novetats d’aquest decret és la possibilitat que els autoconsumidors amb instal·lacions que no siguin superiors a 100 quilowatts –totes les llars– puguin ‘vendre’ l’excedent d’energia que produeixen i no consumeixen a la xarxa. Fins ara, si un usuari volia obtenir una compensació per aquesta energia que enviava a la xarxa s’havia de constituir com a productor d’energia, això és una activitat econòmica la qual cosa implicava determinats tràmits i impostos. No obstant, a partir d’ara, l’usuari podrà rebre una compensació a la factura mensual pel que s’aboca a la xarxa quan l’abocament es produeix a través d’una de les comercialitzadores de referència. 

“La compensació d’allò que aboquem per allò que consumim pot portar fins al cent per cent de l’energia consumida, no es produeix un intercanvi de diners”, va aclarir Teresa Ribera. A més, en el cas d’autoconsum col·lectiu s’obre la porta que un consumidor pugui aprofitar els excedents del seu veí i coparticipi d’autoconsum, si aquest no està consumint la seva part proporcional d’energia.

D’altra banda, amb aquest decret es redueixen els tràmits administratius per a tots els usuaris. En el cas del petit autoconsumidor (instal·lacions de fins a 15 kW o de fins a 100 kW, en cas d’autoconsum sense excedents), es redueixen a una única gestió: notificar la instal·lació d’una planta de producció elèctrica en la seva corresponent comunitat o ciutat autònoma.

Notícies relacionades

La nova norma també obre la possibilitat que totes les comercialitzadores puguin oferir serveis d’autoconsum renovable, mesura que serà revisada per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) i en cas que sorgeixin problemes de competència podrà proposar l’establiment de restriccions a determinades companyies.

A més, segons va informar la ministra, l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) disposarà d’informació a la seva pàgina web de més informació per a tots aquells interessats a la instal·lació de plaques.