Autoconsum

La caiguda dels preus de les plaques fotovoltaiques i el canvi regulatori impulsen l'autoconsum a Espanya

El preu dels panells solars s'ha reduït més d'un 80% els últims deu anys

Des de Leroy Merlín fins a les elèctriques ofereixen productes per produir energia als seus catàlegs

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El 2018 es van instal·lar a Espanya 261,7 megawatts d’energia fotovoltaica, dels quals 235,7 van ser instal·lacions d’autoconsum energètic, gairebé un 100% més que un any abans. L’autoconsum fotovoltaic comença a veure la llum després d’una caiguda de més del 81% en el preu dels plafons els últims deu anys i s’espera que el 2019 tingui el seu enlairament definitiu amb la instal·lació d’entre 300 i 400 megawatts. ¿El motiu? El canvi regulatori d’octubre del 2018 va fer desaparèixer les càrregues i les barreres administratives que alentien els processos, va obrir la porta a l’autoconsum compartit (entre veïns, per exemple) i, en pocs dies, s’afegirà la possibilitat de ‘vendre’ energia a la companyia elèctrica a través d’un descompte al rebut.

Però, ¿què és l’autoconsum elèctric? Es tracta de produir energia –de forma individual o amb el veí– per al mateix consum gràcies a la instal·lació de plaques solars a la teulada. ¿Quins beneficis té? Utilitza un recurs natural –infinit, gratuït i net– pel que no contamina i, a més, redueix la factura de la llum al voltant d’un 30% (un 70% en el cas de comptar amb bateries però això sí és més car i encara no està excessivament desenvolupat). Un bon pessic que tots volen aprofitar, també les administracions públiques com l’ajuntament de Madrid, que ha anunciat la construcció de plaques a 51 edificis municipals, el que li suposarà un estalvi de 117.000 euros anuals, o empreses com Aena, El Consell d’Administració de la qual acaba d’aprovar la construcció de panells solars als seus aeroports espanyols per aconseguir un estalvi del 70% al rebut de la llum de la companyia. 

¿Quant costa instal·lar aquestes plaques a casa? Depèn de molts factors com el consum, la rutina i l’espai. Segons l’expert en renovables, Jorge Morales de Labra, les instal·lacions actuals per a una llar estan de mitjana entre el 2.000 i els 10.000 euros i tenen una rendibilitat del 5%. Per exemple, per a una casa amb una factura de 700 euros anuals requereix una inversió d’uns 3.500 euros (IVA inclòs) i tindrà un estalvi mitjà de 300 euros (la factura es quedaria en 400 euros).

Les botigues de mobles i electrodomèstics ja les venen

Les primeres conseqüències del canvi regulatori no van tardar a arribar de la mà de la multinacional sueca Ikea, que va anunciar la venda de plaques solars a Espanya –ja ho fa al Regne Unit o Suïssa amb enorme èxit–. Si bé encara no les comercialitza, manté la promesa i està buscant un ‘partner’ amb qui oferir instal·lació i muntatge, tot inclòs, això sí, avisen des de l’empresa que el seu producte tindrà “el preu més baix del mercat”. Aquest concepte de tot inclòs és fonamental, segons el director de l’Institut per a Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), Joan Herrera, perquè una placa solar no és un moble que qualsevol pugui muntar, sinó que “hi ha d’haver un protocol darrere”.

Quan arribin hauran de competir amb la francesa Leroy Merlin, que va començar aquesta mateixa setmana plaques fotovoltaiques als seus clients –en la seva pàgina web presenta els quatre models disponibles (els més habituals) i n’estudia d’altres en funció de les necessitats de l’usuari. ¿El preu? Entre els 7.000 i els 12.000 euros, amb possibilitat de finançament inclòs.

Però no són les úniques, un gegant dels electrodomèstics de moltes cases com LG Electronics va introduir fa un mes els panells solars al seu catàleg espanyol –fa 30 que ho fa fora d’Espanya. A l’albor del canvi regulatori, va introduir a Espanya “la placa més eficient del món”, ja que en el seu cas el producte que ofereixen és ‘prèmium’ amb una garantia del 93% del rendiment d’aquestes plaques durant 25 anys i un preu mitjà de 6.000 euros. A més, també ofereixen una placa “bonica”, anomenada ‘black’ perquè és completament negra i que pretén ser l’enveja del veïnat.

Les elèctriques també es posen les piles

Però les elèctriques tampoc es volen perdre la festa i encara que portaven un temps al mercat amb la nova regulació van accelerar. Així, Iberdrola va crear l’any 2015 “Smart Solar”, una divisió amb què ofereix disseny a mida, muntatge, tramitació administrativa, accés a finançament, assessorament sobre l’assegurança, manteniment i monitoratge a través del web. Endesa va llançar la seva proposta un any més tard, el 2016, i Naturgy més del mateix. Aquestes, a més, juguen amb l’avantatge que també poden oferir el subministrament.

Holaluz vol convertir-se en referent per als clients que optin per aquesta manera de produir i consumir energia i, segons ells, han disparat les vendes després del canvi regulatori d’octubre: Ja venen entre 3 i 4 instal·lacions diàries. “Som en ple boom, des que es va anunciar el decret hem començat a tenir moltes trucades i això que no ho hem promocionat. Portem un ritme de venda en què venem cada dia el mateix que veníem en un mes fa mig any”, explica el director comercial de l’elèctrica, Carles Leg.  

I els ajuts no es fan esperar 

Notícies relacionades

Fins i tot els bancs s’han interessat per aquest nínxol de mercat i ells no solen apostar a cavall perdedor. Un dels primers en fer-ho ha sigut Sabadell Consumer Finance que acaba de firmar un acord amb la distribuïdora SotySolar per finançar aquestes instal·lacions en còmodes terminis. Però a més, a Espanya hi ha almenys 45 municipis que apliquen descomptes d’entre un 30% i un 50% en l’IBI.

És qüestió de preguntar en el consistori de cada municipi. Per exemple, el Consorci de l’Habitatge de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va llançar ajuts per a la compra d’instal·lacions d’autoconsum per un màxim del 40% del total de la instal·lació o de 3.000€ per vivenda.