pla estratègic

El Santander invertirà 20.000 milions en la seva transformació digital en quatre anys

Botín anuncia que el banc vol ser líder tecnològic del sector bancari en la pròxima dècada

La transformació implicarà un estalvi de costos anual progressiu de 1.200 milions d'euros

ana-botn

ana-botn / Stephen Hyde (www.londonphotography.co.uk)

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Banco Santander es proposa destinar més de 20.000 milions d’euros a la transformació digital i tecnologia en els pròxims quatre anys a fi de millorar la relació i experiència del client, i augmentar la seva confiança i vinculació, a més de reduir els costos, segons ha comunicat aquest dimecres el banc durant el seu 'investors day' amb analistes, que es duu a terme durant aquesta jornada a Londres.

El banc, que fins ara no ha sigut el més actiu del sector en la incorporació de les noves tecnologies, està en procés de canviar la seva infraestructura tecnològica perquè estigui allotjada al núvol i pugui operar amb plataformes globals gestionades amb metodologies que li permetin accelerarà la transformació tecnològica i del negoci. El grup també aposta per l’aprenentatge automàtic ('machine learning') i la robòtica, la reenginyeria de processos, i renegocia contractes de forma global amb proveïdors per millorar els preus. La pedra angular de la plataforma oberta de serveis financers  seran els pagaments. Amb un creixement esperat d’ingressos entorn del 9% anual, aquest sector ofereix una oportunitat única per enfortir els sòlids fonaments del banc en pagaments.

 El banc ampliarà la seva oferta digital, inclòs el llançament d’una iniciativa global de pagaments que incorporarà un servei al mercat obert de transferències internacionals que es dirà 'Pagament FX'. Es fixa com a objectiu també l’expansió internacional de la filial brasilera Getnet per convertir-la en una plataforma global de pagaments per a comerços: Global Merchant Services. Així mateix posarà en marxa una nova plataforma de comerç global, Global Trade Services, perquè les pimes puguin fer negoci internacional més fàcilment.

“La tecnologia està canviant la banca com la coneixem, per això estem preparant Santander per aprofitar les enormes fortaleses que tenim al grup, com la tecnologia, el talent i la mida. Això ens ajudarà a aprofitar al màxim les oportunitats que ens porta la innovació digital i ser líders digitals del sector financer en la pròxima dècada", ha comentat Ana Botín, presidenta del banc, sobre l’estratègia digital del banc.

Estalvi de costos

El banc impulsarà noves millores operatives i d’assignació de capital, cosa que permetrà un estalvi de costos anual progressiu de 1.200 milions d’euros, tot i que no ha concretat com durà a terme aquest estalvi de costos, que previsiblement inclou un ajustament en la seva estructura actual tant d’oficines com de personal. En tot cas, es proposa destinar més capital als negocis més rendibles.

Com a resultat, el grup espera arribar a un retorn sobre el capital tangible (RoTE) ordinari del 13-15% a mitjà termini, "la qual cosa consolidarà la seva posició com un dels bancs més rendibles i eficients d’Europa", destaca el comunicat publicat pel banc que presideix Ana Botín.

El Santander també té per objectiu millorar la seva ràtio d’eficiència al 43-45%, mantenir una ràtio de capital CET1 'fully loaded' de l’11-12% i augmentar el dividend fins al 40-50%. I espera generar més de 40 punts bàsics de capital orgànic cada any per acompanyar el creixement del negoci i aportarà flexibilitat a la política de remuneració als accionistes.

Reorganització de l’estructura

Notícies relacionades

Per dur a terme aquesta estratègia, el banc ha anunciat avui una estructura directiva més senzilla per a Europa, Sud-amèrica i Amèrica del Nord, a més d’un comitè de direcció amb més focus de negoci que permetrà una millor i més ràpida execució en tot el grup. En aquesta nova estructura Gerry Byrne serà el responsable d’Europa i li reportaran els responsables d’Espanya, Portugal, Regne Unit, Polònia i Consumer Finance. Byrne reportarà José Antonio Álvarez. A Sud-amèrica. Sergio Rial serà el responsable de l’àrea i tindrà a les seves ordres els responsables de Xile, l’Argentina, l’Uruguai i la regió andina. Rial estarà a les ordres d’Álvarez i continuarà com a responsable de Santander Brasil. A Amèrica del Nord. Héctor Grisi i Scott Powell seran coresponsables i tots dos reportaran a Álvarez. Continuaran com a responsables de Santander Mèxic i els Estats Units, respectivament.

Rodrigo Echenique, vicepresident i conseller executiu del banc, deixarà les seves funcions executives el pròxim 1 de maig del 2019. Seguirà com a membre del consell d’administració de Banco Santander i com a president de Santander Espanya, ja que mantindrà el caràcter de no executiu després del nomenament del seu successor.