enquesta

Els empresaris catalans consideren que la incertesa política és el risc principal per a l'economia

Una majoria de directius pensen que la conjuntura econòmica actual és bona i són positius en les seves projeccions

zentauroepp46323588 barcelona 20 12 2018  pol tica  20d 20 d hotel sofia d nde s190317100725

zentauroepp46323588 barcelona 20 12 2018 pol tica 20d 20 d hotel sofia d nde s190317100725 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Empresaris i directius catalans consideren que les principals amenaces per a l’economia espanyola els pròxims 12 mesos són la incertesa política (83%),l’alentiment de l’economia de l’eurozona (48%),l’entorn regulatori (37%) i tensions geopolítiques (33%). No obstant, els responsables empresarials de Catalunya són positius en les seves projeccions econòmiques tot i que continuen atents als riscos i incerteses que planegen sobre l’economia internacional i nacional. Així es recull a l’edició de Catalunya de l’informe ‘Perspectives Espanya 2019’, elaborat per KPMG amb la col·laboració de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), en què han participat homes d’empresa de tot Espanya.

Respecte al’impacte en el seu negoci de la situació política del 2018, el 67% dels directius el qualifica de negatiu, lleugerament per sobre del 53% de l’edició anterior. Des del punt de vista del negoci, un 47% diu que la situació política ha paralitzat algunes decisions d’inversió i un 22%, que ha paralitzat decisions de contractació de personal; les dues xifres estan en línia amb les de l’edició anterior. 

Addicionalment, vuit de cada 10 empresaris apunten la incertesa política com la principal amenaça per a l’economia espanyola en els pròxims mesos, xifra que no difereix de l’anterior edició (83% contra 82%). Sí que varia –pràcticament es duplica– el percentatge de directius que tem un debilitament de l’economia global i de l’eurozona. El 48% assenyala la desacceleració de l’eurozona com a segona amenaça principal per a l’economia espanyola el 2019.

Des del punt de vista de riscos netament més empresarials, el que més preocupa és el risc regulatori: ho assenyalen el 69% dels directius. En segon lloc, amb el 40% de les respostes, apareixen els riscos operacionals i geopolítics. En tercer lloc, amb el 33% de les respostes, figura un risc cada vegada més rellevant al món empresarial: els riscos tecnològics. A continuació apareixen els riscos de reputació (26%), ciberseguretat (25%), fiscalitat (24%) i talent (23%). Crida l’atenció que els riscos climàtics i mediambientals, que cada vegada preocupen més en l’àmbit internacional, només són apuntats pel 14% dels empresaris i directius consultats a ‘Perspectives Espanya 2019’.

Valoració de la conjuntura

A l’hora de valorar la conjuntura actual, un 45% la qualifica de bona i excel·lent; un 42%, de regular i un 14%, de dolenta o molt dolenta. Preguntats sobre les seves previsions per al 2019, la majoria (48%) espera que l’economia catalana es mantingui igual; un 39% preveu que vagi a pitjor i un 11% confia que millori.

Les projeccions sobre l’evolució de la facturació, la inversió i la plantilla per a aquest any són més positives i, en tots els casos, són per sobre de la mitjana d’Espanya. Un 80% dels empresaris i directius catalans espera augmentar les vendes el 2019 (davant el 69% del conjunt dels directius); un 47% projecta incrementar la plantilla (davant el 39% de mitjana espanyola) i un 53% (contra el 48% de mitjana) preveu elevar la partida d’inversions.

Impacte del ‘brexit’

La meitat dels empresaris enquestats en aquesta edició de ‘Perspectives Espanya’, un estudi que es fa des del 2009, manté algun tipus de relació comercial o econòmica amb el Regne Unit. Les barreres aranzelàries, la contracció de l’economia britànica i els canvis regulatoris són identificats com els principals efectes negatius que podria tenir el ‘brexit’. Un altre temor és la depreciació de la lliura, el grau de pèrdua de valor de la qual dependrà en gran manera de si hi ha ‘brexit’ amb o sense acord. El temor de la restricció de la circulació de persones està relacionat tant amb la captació de treballadors qualificats com amb el flux turístic.

Notícies relacionades

D’altra banda, a l’hora d’apuntar les prioritats en l’àmbit econòmic per al Govern d’Espanya, els empresaris i directius demanen, especialment, simplificació administrativa, educació i formació per al desenvolupament de competències i el foment de la innovació.

Més de 1.000 empresaris i directius enquestats

 

Temes:

Empreses