Desigualtat

La CEOE atribueix a diferències "psicològiques" la bretxa salarial entre homes i dones

Un informe de la patronal de la gran empresa considera que elles són menys propenses a assumir riscos i que negocien de manera diferent

rosas47066118 presidente ceoe antonio garamendi jose luis roca190222182209

rosas47066118 presidente ceoe antonio garamendi jose luis roca190222182209 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dels motius que explica, per la patronal de la gran empresa espanyola CEOE, la bretxa salarial entre homes i dones és que elles són menys propenses al risc i tendeixen a conciliar més en les negociacions, la qual cosa els genera un obstacle que els homes no solen tenir. Així ho constata el primer informe sobre aquest tema elaborat per l’organització empresarial i presentat aquest divendres, Dia Internacional de la Dona.  

L’informe de l’organització empresarial recull un dels factors amb els quals pretén justificar la diferència remunerativa són les "diferències en els trets psicològics i habilitats no cognitives d’homes i dones". Segons la patronal, elles són "diferents" quant a la "propensió a assumir riscos i a negociar". És a dir, tendeixen a assumir menys riscos que els homes i són massa conciliadores, la qual cosa pot acabar "afectant els salaris dels uns i dels altres".

La CEOE estima que a Espanya la bretxa salarial ascendeix al 12,2%, una xifra sensiblement menor que la facilitada en els estudis d’altres organitzacions (que ronda entre el 20 i el 30%). La patronal utilitza per mesurar aquest fenomen el que qualifica de "bretxa salarial ajustada", és a dir, mesura "la diferència salarial mitjana entre homes i dones tenint en compte tant les diferències socioeconòmiques dels empleats com les del lloc de treball". 

Notícies relacionades

Un altre dels arguments, a part dels "psicològics", utilitzats per la patronal per explicar les diferències de gènere són "les diferències existents en algunes compensacions addicionals en el salari base (hores i pagues extres, nocturnitat, tornicitat, etc.)". Una cosa que el reial decret d’igualtat que acaba d’aprovar el Govern central pretén quantificar mitjançant l’obligatorietatd’auditories salarials internes per a les empreses. Mesura sobre la qual la CEOE es va mostrar contrària.

La patronal confia que l’evolució demogràfica del mercat laboral, tenint en compte que la bretxa salarial és més gran entre els col·lectius amb més edat, provoqui una progressiva disminució en els pròxims exercicis de les diferències de remuneració entre homes i dones.