sector assegurador

Mutua Madrileña guanya un 6% més i estudia compres

Garralda avança negociacions per créixer a Llatinoamèrica i nous serveis de mobilitat

lainz22872032 economia ignacio garralda   presidente del grupo mutua madri181228151907

lainz22872032 economia ignacio garralda presidente del grupo mutua madri181228151907

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Mutua Madrilenya va guanyar 266,9 milions d’euros l’any passat, un 6% més, gràcies a la millora del negoci assegurador (50,8%, fins als 250 milions), que va més que compensar la caiguda del resultat de les seves inversions financeres (-44,3%, fins als 54,2 milions) causada per la "desoladora" situació dels mercats. El seu president, Ignacio Garralda, ha destacat aquest dijous que es tracta d’un creixement del benefici, "moderat però sostenible en el temps", i ha confirmat que el grup es planteja fer noves compres i operacions corporatives.

Així, l’executiu ha avançat que la companyia està en converses amb diverses empreses automobilístiques tradicionals i amb diverses firmes especialitzades en nous sistemes de mobilitat i espera tancar abans de l’estiu alguna aliança per prestar serveis innovadors com els cotxes compartits (‘car sharing’) o el lloguer a llarg termini a particulars (rènting). També ha explicat que està en negociacions amb diversos grups del Perú, Colòmbia i Mèxic i que espera entrar en l’accionariat d’algun d’ells aquest any o el pròxim, després d’haver fet el mateix a Xile fa uns anys.

Garralda, així mateix, ha destacat que Mutua continua volent "liderar el procés de consolidació d’empreses independents" de gestió d’actius a Espanya i per això ha tancat l’adquisició del 50,01% d’Alantra Wealth Management i el 29,2% d’EDM. Amb tot, ha donat a entendre que es prendrà un temps abans de continuar realitzant compres en aquest segment: "La pausa forma part del camí". A més, ha considerat com a "francament interessant i bona” la companyia d’assegurances Caser, però ha destacat que té un "component d’incertesa" que el fa "desconfiar", ja que s’ha de veure si mantindrà els seus acords de distribució amb les caixes d’estalvi.

Desmutualitzar-se

Notícies relacionades

Sobre els seus plans de futur, ha assegurat que el grup no té previst "desmutualitzar-se" i convertir-se en una societat anònima a curt termini, com al seu dia va fer Mapfre, però ha matisat que a llarg termini no sap el que passarà perquè la decisió depèn dels mutualistes. També ha apuntat que la firma s’ha plantejat demanar o comprar una fitxa bancària, però ha argumentat que la "pressió regulatòria és de tanta intensitat que tenir un banc petit no és un gran negoci". Així mateix, ha explicat que no preveu augmentar la seva participació a CaixaBank (té un 2,1% del capital, amb 280 milions d’inversió i 100 milions de plusvàlues).

El grup va ingressar l’any passat 5.270 milions en primes, un 5,3% més, i va assolir les 8,47 milions de pòlisses, un 5,1% més. La companyia, que té 8.002 empleats (+5,07%), va aconseguir tancar l’any passat com la primera d’Espanya en el ram de no vida amb una quota de mercat del 14,26%, superant Mapfre. En el conjunt del sector assegurador, ocupa la tercera posició, amb una quota del 8,19%. Madrid ha passat de ser el 80,2% del seu negoci assegurador fa 10 anys al 34,1% durant el passat exercici. La seva solvència es va elevar un 345% i la ràtio combinada (que mesura la relació de sinistres declarats pels seus assegurats i despeses) es va situar en el 93,7%.