DECRET LABORAL

Contrareforma laboral: la pilota està en els grups parlamentaris

El Govern ensopega amb la dificultat de posar d'acord el PNB i PDECat amb Podem

La possibilitat d'un acord entre els agents socials es dona per perduda

rosas47229814 pedro snchez ministerio de trabajo ii conferencia nacional 190305104705

rosas47229814 pedro snchez ministerio de trabajo ii conferencia nacional 190305104705

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern segueix endavant amb el seu propòsit d’aprovar un decret llei per revertir algunes mesures de la reforma laboral del PP del 2012, però no ho farà sense arrelar abans un acord polític suficient per garantir-ne l’aprovació a la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats, el 'parlament de guàrdia' que funciona des d’aquest mateix dimarts després de la dissolució de les Corts.

La dificultat, en aquest punt, rau a aconseguir posar d’acord el PNB i el PDECat d’una banda (a la dreta política del PSOE) amb el grup de Podem (al flanc esquerre) entorn d’un acord de mínims per a una contrareforma laboral. I aquest objectiu "es fa més difícil cada dia", a mesura que s’acosta la campanya electoral prèvia al 28 d’abril, segons han coincidit a assenyalar tant fonts del Govern central com dels agents socials en l’aturada d’una jornada sobre "El futur del treball" que s’ha celebrat aquest dimarts a la seu del Ministeri de Treball dins de la II Conferència Nacional Tripartida. En aquesta jornada hi han participat el president del Govern, Pedro Sánchez i la ministra de Treball, Magdalena Valerio, així com els presidents de la CEOE i de Cepyme, Antonio Garamendi Gerardo Cuerva, i els secretaris generals d’UGT i de CCOO, Pepe Álvarez Unai Sordo, entre altres.

Aquestes mateixes fonts donen pràcticament per perduda la possibilitat d’aconseguir un acord social previ o paral·lel a l’acord polític. Però aquesta dificultat no sembla impedir la disposició del Govern de seguir endavant amb mesures de reforma laboral si s’aconsegueix un acord polític. "Hi ha hagut diàleg social, però dialogar no sempre implica aconseguir un pacte", es disculpen fonts del Ministeri de Treball.

Dreceres polítiques

Les dificultats del diàleg social i polític per tirar endavant la ‘contrareforma laboral’ que pretén el Govern ha sigut pràcticament l’únic tema de conversa en els grupets durant l’aturada de la jornada de debat al Ministeri de Treball, si bé, en les seves intervencions públiques els representants del Govern i dels agents socials han passat de puntetes sobre aquesta qüestió.

La ministra Valerio ha defensat que les dificultats a les taules de diàleg social s’han de salvar amb la recerca "del mínim comú denominador" per tirar endavant acords, obrint la porta a "un dissens no virulent" que ella mateixa ha traduït com "que la sang no arribi al riu". 

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, sí que ha aprofitat per reivindicar el diàleg social bipartit (patronal i sindicats) i tripartit (amb el Govern) i ha advertit que "les dreceres són de curt termini", en una crítica contra l’aprovació de reformes per decret que ha iniciat el Govern amb la llei d’igualtat. "És el consens el que ha de funcionar, és aquest diàleg social el que ha de funcionar, el que aconsegueix elements de llarg termini", va afirmar Garamendi. "Les dreceres són de curt termini".

"No ens resignarem que no es modifiqui la reforma laboral en aquesta legislatura", va afirmar el líder de CCOO, Unai Sordo, en declaracions als mitjans. Segons el seu parer, hi ha propostes que "poden concitar una majoria política" i que és "perfectament possible plantejar un decret" amb mesures sobre això per comptar amb una legislació laboral "molt més equilibrada"

El líder d’UGT, Pepe Álvarez, va considerar "imprescindible" l’aprovació de decrets llei en els últims Consells de Ministres amb mesures socials, ja que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) "van deixar aspectes socials molt importants al camí" i es justifica al seu parer el principi d’urgència per, per exemple, recuperar el subsidi per a aturats majors de 52 anys i la ultraactivitat

Sánchez fa una crida contra la precarietat

Durant la seva intervenció en l’obertura de la II Conferència Nacional Tripartida, el president del Govern central ha advocat per estendre la normativa laboral i la protecció social a les noves formes d’ocupació. "No podem tolerar que sota l’aparença de modernitat s’excusi la pèrdua de drets, les males retribucions i la incertesa permanent en aquesta mal anomenada economia col·laborativa", ha dit Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Segons el president del Govern "no podem interioritzar la precarietat com una cosa inevitable" i ha mantingut que "demanar resignació davant d’aquesta deriva no és una opció".