frau fiscal

El banc Nordea va rebre transaccions sospitoses entre el 2005 i el 2017

La televisió finalandesa Yle revela ingressos de companyies procedents de paradisos fiscals

abertran47219368 nordea190305175112

abertran47219368 nordea190305175112 / Chris Helgren

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Nordea, el banc més gran de la regió nòrdica, va manejar 700 milions d’euros ( 790 milions de dòlars) en transaccions sospitoses entre el 2005 i el 2017, va informar dilluns l’emissora  finlandesa de televisió Yle, que forma part de la investigació coordinada pel Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en la qual també hi participa EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

Yle ha assenyalat que els diners es van originar en companyies registrades en paradisos fiscals com les illes Verges britàniques, Panamà o Belize. La filtració no va revelar si Nordea, els rivals nòrdics del qual –Swedbank Danske Bank– s’enfronten a acusacions per un escàndol de blanqueig de diners a Estònia, va informar de les suposades transaccions sospitoses a les autoritats, va dir Yle.

Les accions de Nordea van caure gairebé un 7% després que Yle digués que emetrà denúncies de blanqueig de diners a través del banc. Les accions després van recuperar algunes de les pèrdues per tancar amb una caiguda del 3,9. El banc ha assenyalat que la informació en l’informe dels mitjans de comunicació de dilluns havia sigut coberta anteriorment i que ja havia informat sobre les acusacions. "La informació que es va publicar aquest dimarts gira entorn d’un conjunt de denúncies que han sigut cobertes pels mitjans de comunicació anteriorment i que Nordea ha comentat anteriorment", va dir Nordea en un comunicat enviat per correu electrònic a Reuters, afegint que havia informat les autoritats pertinents quan trobava comportament sospitosos.

Sistema poc sòlid

"Reconeixem que els nostres sistemes en el passat poden no haver sigut prou sòlids com per contrarestar aquest tipus de delicte financer. Per això ho sentim realment", va dir el banc. Els vigilants financers nòrdics van dir a l’octubre que havien rebut documents d’Hermitage Capital de Bill Browder,  al·legant que Nordea havia incomplert les seves responsabilitats sota les lleis contra el blanqueig de diners. Nordea va dir en aquell moment que estava treballant amb les autoritats i havia reportat totes les transaccions sospitoses. Casper von Koskull, el seu director general, apareixerà a la televisió finlandesa, juntament amb Pekka Vasara, cap d’investigacions de blanqueig de diners a l’Oficina Nacional d’Investigació de Finlàndia.

Notícies relacionades

 L’Autoritat de Supervisió Financera de Finlàndia va dir a Reuters que hauria d’investigar més les acusacions abans de poder-les comentar. "Un altre dia, un altre banc, noves acusacions," va dir en una nota als clients el banc d’inversions KBW, que té una qualificació inferior la de les accions de Nordea.