advertència

Brussel·les torna a reprovar l'alta temporalitat a Espanya

La Comissió Europea conclou que continuen persistint els "desequilibris" en l'economia espanyola

zentauroepp47146808 moscovici190227123121

zentauroepp47146808 moscovici190227123121 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat el canvi de govern a Espanya, els retrets no han variat i el missatge es repeteix invariablement any rere any en l’examen sobre desequilibris macroeconòmics que realitza la Comissió Europea. El creixement econòmic continua sent robust a Espanya, a un ritme superior al de la resta de països de l’Eurozona, però és un dels deu Estats membres que continuen experimentant “desequilibris” a causa delselevats nivells de deute (tant públic com privat), i, sobretot, per les altes taxes d’atur i una elevada temporalitat en els contractes.

L’Executiu comunitari reconeix que al creixement i l’entorn de baixos tipus d’interès han ajudat a millorar la situació econòmica i que l’atur continua baixant, però es manté "alt" sense que les autoritats espanyoles hagin aconseguit resoldre el principal problema a què s’enfronta el mercat laboral espanyol: la seva alta segmentació i temporalitat.

Notícies relacionades

La proporció de treballadors temporals no ha augmentat substancialment en els últims anys, però hi ha estats membres que continuen experimentant nivells persistentment superiors al 15%. És el cas d’Eslovènia, Polònia, Portugal, Itàlia i Croàcia, però també d’Espanya, on el 60% d’aquest tipus de contractes corresponen a joves. El problema, alerta Brussel·les, és que més de la meitat de les persones que tenen contractes temporals no són capaços de trobar feines fixes.

El resultat és un risc d’elevat de pobresa i exclusió social entre els treballadors, especialment entre els autònoms, els treballadors a temps parcial, els empleats immigrants de tercers països i els treballadors temporals.