govern

Montero confirma que entregarà més recursos a les comunitats abans de les eleccions

La ministra d'Hisenda assegura que els pròxims Consells de Ministres estaran "molt carregats" de novetats

zentauroepp46934648 presupuestos montero190212122439

zentauroepp46934648 presupuestos montero190212122439 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts que pretén aprovar un decret llei per augmentar els recursos amb què compten les comunitats autònomes. No serà, ha explicat, en el consell de ministres del pròxim divendres, però sí abans que s’acabi la legislatura. Les pròximes reunions del Govern, ha anunciat, estaran "molt carregades" de novetats legislatives. 

Tal com va avançar aquest diari, l’Executiu es proposa evitar amb això el perjudici que el rebuig del seu projecte de pressupostos pot causar a les autonomies i els ajuntaments, ja que va deixar en suspens l’entrega addicional de gairebé 8.000 milions d’euros per al seu finançament (dels quals al voltant de 1.400 corresponen a Catalunya). Montero, això sí, ha advertit que la quantia d’aquestes entregues a compte s’haurà de limitar "a la recuperació del cicle econòmic", ja que l’Estat no disposarà de nous ingressos fiscals previstos en el projecte de comptes públics.

En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, la ministra ha explicat que hi ha un precedent, el 1996, en què es van actualitzar les entregues a compte sense tenir un pressupost. També ha apuntat que després d’aquesta primera entrega abans de les eleccions se’n farà una segona, una vegada format el nou Govern i amb la intenció, si és del PSOE, d’aconseguir l’aprovació d’uns nous comptes públics per al 2019.

Notícies relacionades

Així mateix, ha anunciat que el Govern llançarà via reial decret mesures de millora de les condicions del mercat laboral i contra la desigualtat de gènere, els costos de la qual s’equilibraran amb la pujada del salari mínim i de les bases de cotització ja aprovades. També pretén adoptar altres iniciatives com l’extensió del subsidi d’atur per a majors de 52 anys, l’ampliació del permís de paternitat, el combat de la bretxa salarial o la suavització de la reforma laboral del PP.

En canvi, l’Executiu veu gairebé impossible impulsar una reforma de les pensions, després de la ruptura de les negociacions en el Pacte de Toledo a causa del rebuig de Podem. El mateix passarà amb l’eliminació del copagament farmacèutic i amb l’augment de les beques. Així mateix, ha confirmat que el dèficit de l’Estat acabarà l’any entre el 2,2% i el 2,4%, per sobre de l’1,8% pactat amb la Comissió Europea, a causa del rebuig del pressupost.