Pensions

El Pacte de Toledo s'encalla després de l'avançament electoral

Els treballs de la comissió parlamentària finalitzen la legislatura sense acords sobre les pensions

zentauroepp45003761 madrid  12 09 18  manifestacion de pensionistas en el congre180912130719

zentauroepp45003761 madrid 12 09 18 manifestacion de pensionistas en el congre180912130719 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els treballs de la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo s’han encallat aquest dimarts al no aconseguir tancar unes recomanacions que eren molt a prop del consens i en les quals es treballava des de feia més de dos anys. En conseqüència, i després d’oficialitzar-se la convocatòria d’eleccions que posarà fi a la present legislatura, aquest òrgan tancarà sense acord en matèria de pensions.

El PP ha arribat sense intenció de tancar l’acord, per considerar que els correspondria als nous components de l’òrgan en la pròxima legislatura, i Units Podem ha donat la sorpresa al presentar un conjunt de vots particulars a les recomanacions que ja estaven gairebé tancades sense avisar d'aquest posicionament a la resta de grups.

Ha sigut en una reunió informal a porta tancada, després de la qual els portaveus del Pacte de Toledo han sortit de la sala donant per trencades les negociacions i culpant el PP i Podem d’actuar moguts per un interès partidista davant la convocatòria anticipada d’eleccions.

Previsiblement no hi haurà un debat públic en el qual cada partit defensi la seva actitud sobre el tema, ja que el PP i Units Podem sembla que impediran la convocatòria d’una sessió en obert de la comissió tal com reclamen la resta de grups.

"L’avençament electoral ho ha precipitat tot"

"L’avançament electoral ho ha precipitat tot absolutament. El Pacte de Toledo era a prop en algunes qüestions importants, però les presses no són bones conselleres i en el dia d’avui no es pot portar a ple perquè hi ha recomanacions importants que encara estan obertes i qüestions de fons que no estan acordades", ha afirmat la portaveu d’Units Podem, Aina Vidal.

Vidal ha assegurat que a l’esborrany li faltava "molta discussió" i que si es portava a votació a l’últim Ple de la setmana que ve el seu grup presentaria molts més vots particulars i no només els tres que havia anunciat en la comissió anteriorment (sobre edat de jubilació, contributivitat i sistemes complementaris).

"Exigim al Govern que aprovi un decret en aquest sentit amb la recomanació número dos [pujar les pensions cada any amb l’IPC], perquè si bé és cert que el Pacte de Toledo no ha aconseguit un acord global, sí que existeix un acord tancat pel que fa a la revalorització de les pensions [...] en el marc del Pacte de Toledo i amb els agents socials", ha afegit. 

El portaveu del PP, Gerardo Camps, ha considerat que "és una cosa penosa que al final, després de tanta feina, no s’hagi aconseguit un acord", cosa que ha atribuït a la convocatòria d’eleccions anticipades per part del president Pedro Sánchez, tot i que també ha aprofitat per criticar l’actitud d’Units Podem.

"No creiem que calgui convocar una taula perquè es posin més de manifest les diferències entre els grups polítics", ha afirmat el portaveu popular sobre la possibilitat que es convoqui una sessió de la comissió perquè cada grup pugui manifestar-se públicament sobre l’esborrany de recomanacions preacordat.

"Aquí no estem implantant un programa electoral"

La portaveu del PSOE, Mercé Perea, ha mostrat la seva decepció per l’"electoralisme" d’Units Podem i el PP, que considera "injust" quan l’acord "estava fet". "Aquí no estem implantant un programa electoral, estem buscant el consens, que és el millor que li podem dir a la ciutadania", ha afirmat Perea, que ha considerat una "falta de respecte al consens que avui es vingui amb cent mil recomanacions que no hem vist, que no coneixem", amb referència a Units Podem.

El portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha considerat l’actitud d’Units Podem "una irresponsabilitat", tot i que ha dit que "tampoc ha ajudat la decisió del president Sánchez de convocar eleccions tan aviat".

Notícies relacionades

"Des del 1995 mai havia passat i és la demostració que en l’actualitat la política espanyola té enormes dificultats per generar acords en els temes que els exigeixen [...] En matèria de pensions no hi ha espai per a la dissidència partidista, hi ha d’haver esforç en la construcció dels consensos", ha afegit.

El portaveu del PNB, Íñigo Barandiaran, ha manifestat que el problema és que s’havia arribat a un grau d’acord tan ampli que frustar-lo en aquests moments fa gairebé impossible que es pugui reprendre amb el consens que tenia en la pròxima legislatura.