EL DEBAT SOBRE LA SEGURETAT SOCIAL

El Pacte de Toledo deixa per al final discutir com es pagaran les pensions

El preacord per pujar les prestacions amb l'IPC real és assumit formalment per la comissió parlamentària

Tots els grups polítics, tret del d'ERC, assumeixen la recomanació sobre manteniment del poder adquisitiu

zentauroepp42261692 pensiones pensionistas180316165922

zentauroepp42261692 pensiones pensionistas180316165922 / Miguel Tona

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El preacord entre els grups polítics del Pacte de Toledo per pujar les pensions d’acord amb l’IPC  ja és acord polític. Els grups parlamentaris representats en la Comissió del Pacte de Toledo han assumit aquest dimecres la redacció de l’anomenada “recomanació 2” pactada el 26 de setembre passat, si bé ERC s’ha quedat al marge de l’acord.

Una vegada desembussat el debat polític sobre la “recomanació 2” del Pacte de Toledo sobre “manteniment del poder adquisitiu i millora de les pensions”, els grups polítics continuaran avançant en la resta de les recomanacions pendents, deixant per al final la més difícil de totes: la “recomanació 1”, en què s’han de fixar com pagar les prestacions en el futur. La separació de prestacions contributives i no contributives, l’aportació de nous recursos impositius o l’elevació del límit màxim de cotització dels salaris són algunes de les qüestions que són sobre la taula de l’anomenada “recomanació 1”, sobre “separació i clarificació de les fonts de finançament”.

Els grups polítics també han acordat aquest dimecres incorporar nous capítols al pròxim text del Pacte de Toledo relatius a la garantia de prestació per als joves i als efectes de la robòtica i la digitalització de l’ocupació sobre el sistema contributiu.

L’IPC real

El text de l’acord relatiu a la “recomanació 2” apunta que “la revalorització anual de les pensions partint de l’IPC real es presenta com el mecanisme que ha de servir per conservar el poder adquisitiu de les pensions” i s’afegeix que “el desenvolupament de l’establert en aquesta recomanació” pel Govern de torn “haurà de ser consultat i debatut al si d’aquesta Comissió” (del Pacte de Toledo).

Notícies relacionades

Per al representant d’ERC, Jordi Salvador, aquest redactat és “massa obert”; segons la seva opinió hauria de servir per “garantir”, i no només recomanar, la pujada de les prestacions amb l’IPC, independentment de la situació econòmica. Segons Salvador, aquesta posició crítica d’ERC es materialitzarà en forma de “vot particular” en contra del text redactat en què, no obstant, reconeix “un gran avenç” respecte a altres redaccions prèvies

De moment, el Govern de Sánchez ja ha assumit el compromís amb Units Podem per revaloritzar les pensions del 2018 i el 2019 d’acord amb l’IPC real (és a dir, es compensaran les possibles desviacions de la inflació respecte de la pujada inicial, de l’1,6% i l’1,5% per a cada un dels dos anys). El que passi en anys successius dependrà com decideixi el Govern traslladar a un projecte de llei les recomanacions que emanin de la Comissió del Pacte de Toledo, quan finalitzi els seus treballs, i dels acords als quals s’arribi en el marc del diàleg social, entre Treball, patronal i sindicats.