ESTAT DEL BENESTAR

El Govern estudia implantar la motxilla austríaca de les pensions en alguns sectors

El sistema, finançat per les empreses, hauria de complementar les prestacions públiques de jubilació

lainz45486866 valencia 16 10 2018 econom a  pensionistas   jubilados  foto181016164919

lainz45486866 valencia 16 10 2018 econom a pensionistas jubilados foto181016164919 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

El Govern torna a revitalitzar el debat de les pensions i la denominada motxilla austríaca. L’Executiu actualment analitza la possibilitat d’implantar un fons de capitalització personal, conegut com a “motxilla austríaca”, més orientat a la jubilació que a l’acomiadament i pensat sobretot per a sectors amb més capacitat econòmica, com la banca. Aquest plantejament aniria inclòs a l’“agenda del canvi” que prepara el Ministeri d’Economia amb el full de ruta del Govern per als pròxims mesos pel que fa a reformes estructurals.

Fonts governamentals reconeixen que el desenvolupament d’aquest model necessita un debat a llarg termini, ja que implantar-lo no és fàcil i requereix aportacions empresarials, més enllà de les cotitzacions pagades a la Seguretat Social. Per aquesta raó s’ha pensat en la banca com un dels possibles sectors per a implementar-lo, ja que en aquesta activitat els empleats solen comptar amb plans de pensions d’empresa, les aportacions dels quals podrien anar destinades a la “motxilla” i permetrien al treballador prendre decisions com la de jubilar-se anticipadament.

Reticències sindicals

La secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, va reconèixer dimarts passat que és una mesura que el Govern està considerant, però que no és una prioritat i que compta amb objeccions per part dels agents socials. En concret, els sindicats temen que aquest model acabi suposant un abaratiment de l’acomiadament i el final de l’assegurança per atur actual, mentre que la patronal té dubtes sobre el finançament i els incentius que disfrutarien les empreses a canvi de les seves aportacions.

Les claus del model austríac

Àustria –que manté una taxa d’atur inferior al 6% des de fa més d’una dècada– va posar en marxa el 2003 una reforma laboral que incloïa un fons de capitalització individual per a cada treballador perquè no existien les indemnitzacions per acomiadament, de manera que cada empresa aportava una quantia del salari brut dels seus empleats als seus fons respectius.

La quantia de la motxilla és invertida per una entitat financera a la recerca d’un rendiment, amb la garantia de l’Estat, i permet a les empreses acomiadar a cost zero el treballador, que llavors pot fer ús del capital que hi hagi acumulat, tot i que també es pot utilitzar com a complement a la pensió pública de jubilació.

A Espanya no és una figura aliena al debat polític i social, tot i que mai s’ha arribat a implantar. Es va recollir en la reforma laboral del 2010 del Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, que mai va concretar com seria i que en va decidir posposar la posada en marxa després que un informe d’una comissió d’experts conclogués que aplicar-la podria costar l’equivalent al 1% del PIB d’aleshores (uns 10.000 milions d’euros).

Fons transportable entre empreses

Notícies relacionades

Aquest fons de capitalització recollit en la reforma de 2010, que hauria d’haver entrat en vigor el 2012, suposava la creació –sense augmentar les cotitzacions empresarials– d’un dipòsit que podrien utilitzar els treballadors en supòsits d’acomiadament, de mobilitat geogràfica, per a formació o per a la jubilació.

El PP va incloure la motxilla austríaca en el seu programa electoral per a les generals del 2011, tot i que mai en va prendre cap mesura, fins que el 2017 va recolzar una iniciativa en el Congrés del PDECat per a posar-la en marxa abans del 2020, una iniciativa que tampoc va tenir un desenvolupament posterior. 

Temes:

Pensions