Infraestructures

Acciona assoleix un acord amb Ilsa per competir amb Renfe a l'AVE

El grup pretén desenvolupar l'alta velocitat privada quan es liberalitzi el 2020

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Acciona ha comunicat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) l’acord assolit recentment per aliar-se amb Ilsa, societat dels amos d’Air Nostrum que ja té autorització per convertir-se en el primer operador ferroviari privat que entri a competir amb Renfe a l’AVE. El grup que presideix José Manuel Entrecanales ha comunicat l’operació al 'superregulador', que compta amb un termini d’un mes per analitzar-la, segons consta en els registres de l’òrgan.

Amb aquest acord, Acciona es posiciona per entrar al transport de viatgers amb tren, un negoci actualment monopoli de Renfe, però que s’obrirà a la competència el 2020. No obstant, Ilsa ja ha obtingut 'llum verda' per començar a operar un AVE internacional entre Madrid i Montpeller, atès que les línies transfrontereres ja estan liberalitzades. Es tracta d’una línia que, malgrat el seu caràcter internacional, preveu fer parades a Saragossa i la Barcelona, amb la qual cosa, a la pràctica, competiria amb l’AVE de Renfe, i també amb el pont aeri, en el trajecte Madrid-Barcelona, el corredor que més demanda i més viatgers registra del país.

Permís des de setembre

La firma promoguda pels amos d’Air Nostrum té des del mes de setembre passat autorització de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per començar a operar aquesta línia. No obstant, no ha pogut començar a donar servei per les dificultats que, segons va indicar en el moment d’obtenir l’autorització, troba per llogar trens AVE a Renfe.

Notícies relacionades

Ilsa aconsegueix ara amb Acciona un soci per arrencar aquest servei de l’AVE o plantejar altres connexions domèstiques quan el 2020 s’obrin a la competència els trànsits dins del país. Per a Acciona, l’entrada en transport de viatgers amb l’AVE encaixa amb la seva estratègia de negocis sostenibles.

En l’actualitat, l’AVE de Renfe transporta uns 22 milions de viatgers a l’any, si bé continua encadenant rècords anuals d’augment de passatgers, que s’espera que segueixin creixent per l’augment de la demanda i la inauguració de les línies actualment en construcció, com són l’AVE a Galícia, l’AVE a Extremadura o la 'Y' basca, entre altres corredors.

Temes:

Renfe Acciona