Decisió 'in extremis'

El Govern prorroga la llicència de la plataforma petroliera Casablanca

La llicència de l'única plataforma petrolífera que hi ha a Espanya va caducar ahir i ha sigut ampliada deu anys més

jcarbo46314430 plataforma casablanca181221124342

jcarbo46314430 plataforma casablanca181221124342 / Arxiu ACN

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’única plataforma petrolífera que té Espanya, situada a les costes de Tarragona, continuarà en funcionament deu anys més. Aquesta és la conclusió 'in extremis' a la qual ha arribat el Consell de Ministres en la seva última reunió de l’any i tan sols unes hores després que ahir caduqués la seva llicència, a causa que la seva propietària (Repsol) complia tots els requisits tècnics i administratius necessaris.

Segons fonts del ministeri per a la Transició Ecològica, l’Executiu tenia poc marge de maniobra després que Repsol demanés fa un any la pròrroga de la llicència de Casablanca, ja que complia tots els requisits exigits. A més, segons aquestes mateixes fonts, el Govern està compromès amb la seguretat jurídica i la normativa vigent estableix la concessió de la llicència per un període de 30 anys des del 1978, més dues pròrrogues de 10 anys cada una. 

No obstant, segons aquesta normativa aquesta podria serl’última pròrroga que se li concedeixi. Segons l’esborrany de la llei de canvi climàtic i transició energètica, el Govern no té intenció de concedir cap permís nou d’explotació o exploració d’hidrocarburs, i sobre les actuals concessions indica que s’hauran d’haver extingit com molt tard l’any 2040.

Notícies relacionades

Si no hagués fet efectiva aquesta continuïtat, el Govern es podria enfrontar a una reclamació de Repsol que podria suposar entre 170 i 200 milions d’euros al dia en el cas que s’establís que hi tenia dret i, en conseqüència, la seva repercussió via peatges a la factura dels consumidors en el futur.

Aquesta plataforma extreu una quantitat bastant reduïda de petroli (entorn de 2.000 barrils diaris) amb un valor anual del voltant de 40 milions d’euros que afecta principalment les comarques de Tarragona. Segons la Cambra de Tarragona el seu tancament podria fer perdre 120 llocs de treball directes i deixar d’executar inversions pròximes als 150 milions d’euros en deu anys, així com contractes de serveis valorats en 16 milions d’euros a l’any.

Temes:

Repsol Petroli