DAVANT DE TARRAGONA

El Govern deixa en suspens la continuïtat de la plataforma petroliera Casablanca

La llicència expirarà el pròxim dia 27 sense que el Consell de Ministres d'aquest divendres hagi pres cap decisió sobre la petició de pròrroga presentada per Repsol

jcarbo46314430 plataforma casablanca181221124342

jcarbo46314430 plataforma casablanca181221124342 / Arxiu ACN

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La continuïtat de la plataforma petroliera Casablanca, situada davant les costes de Tarragona, ha quedat en suspens després que el Consell de Ministres d’aquest divendres no hagi pres cap decisió sobre la pròrroga de deu anys sol·licitada per Repsol. L’actual llicència per operar expira el pròxim dia 27 i a partir de les 23.59 de la nit la companyia haurà d’aturar l’extracció del cru dels pous.

Podria donar-se la circumstància que la pròrroga es concedís en la següent reunió del Govern, prevista per al 28 de desembre. En aquest cas potser es podrien salvar les poques hores que existirien entre l’obligació del tancament i l’aprovació de la pròrroga, però si fos anés enllà s’entraria en un complicat procés d’aturada i arrencada de la instal·lació, segons fonts del grup petrolier.

L’esborrany de la llei del canvi climàtic elaborat pel Govern preveu que després de la seva entrada en vigor no es concedeixi ni un sol permís més d’explotació o exploració d’hidrocarburs, però respecte a les actuals concessions només indica que s’hauran d’haver extingit a tot tardar l’any 2040.

Petició de tancament

L’Aliança Mar Blava, integrada per 120 entitats de la societat civil, del sector privat i de l’Administració ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica que no autoritzi la pròrroga per acabar amb “els abocaments” que, asseguren, ocasiona amb freqüència la infraestructura.

La concessió té data del tres de novembre del 1978 i va ser atorgada per un període de 30 anys, més dues pròrrogues de 10 anys cada una, la primera de les quals és la que venç el dia 27. La plataforma vehicula el petroli extret de quatre pous, els denominats Boquerón, Chipirón, Lubina i Montazano les llicències delqual els permeten operar fins al 2025, però no poden fer-ho sense la plataforma.

L’única plataforma 

Notícies relacionades

La petició de pròrroga va ser presentada per Repsol fa més d’un any i des de la companyia es considera que reuneix tots els requisits legals per ser concedida. L’Executiu no ha facilitat cap versió sobre els motius de l’ajornament de la decisió ni sobre les seves intencions futures.

Casablanca és l’única explotació de cru al mar que funciona a Espanya i tampoc n’extreu una gran quantitat, només 2.000 barrils diaris, però serveixen per nodrir la refineria de Tarragona, amb la qual l’uneix un oleoducte. La cambres de comerç de la zona s’han pronunciat contra el tancament i afirmen que genera una activitat econòmica estimada en 16 milions d’euros.      

Temes:

Repsol Petroli