resolució judicial

La justícia europea avala el 'quantitative easing' de Draghi

El TJUE afirma que la compra de bons sobirans pel BCE no infringeix les competències de la UE

zentauroepp44451281 european central bank  ecb  president mario draghi attends a180726171403

zentauroepp44451281 european central bank ecb president mario draghi attends a180726171403 / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha avalat aquest dimarts el programa de compra de deute públic en mercats secundaris del Banc Central Europeu (BCE) perquè entén que no excedeix el mandat de la institució presidida per Mario Draghi i no incompleix la prohibició del finançament monetari.

La Justícia europea ha respost així al Tribunal Constitucional Federal d’Alemanya sobre el recurs d’empara de diversos grups de particulars que al·legaven que aquest programa de compres de bons sobirans (PSPP, per les sigles en anglès) infringeix el repartiment de competències entre la UE i els estats membres, incompleix la prohibició del finançament monetari i atempta contra la identitat constitucional alemanya.

El PSPP és un dels quatre pilars que compon el programa ampliat de compra d’actius (APP) anunciat pel BCE el 2015, generalment conegut com a 'quantitative easing' o QE. El BCE defensa que l’adquisició massiva de bons sobirans facilita l’accés a finançament necessari per a l’expansió de l’activitat econòmica, cosa que afavoreix la baixada dels tipus d’interès i incentiva els bancs comercials a concedir més crèdits.

En la seva sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg ha declarat que l’examen de les qüestions prejudicials remeses pel Tribunal Constitucional alemany "no ha posat de manifest cap circumstància que pugui afectar la validesa" del programa de compra de deute públic.

Dins del mandat del BCE

En primer lloc, el TUE afirma que el PSPP "no supera el mandat del BCE", perquè s’enquadra en el marc de la política monetària, una política que és competència exclusiva de la UE, i respecta el principi de proporcionalitat.

Els jutges europeus argumenten que impedir que el BCE adopti aquestes mesures quan els seus efectes siguin previsibles i hagin sigut acceptats conscientment li impediria utilitzar els mitjans per aconseguir els objectius de la política monetària i "obstaculitzaria seriosament" la realització de la seva missió, que és aconseguir una inflació pròxima, però no superior, al 2%.

Notícies relacionades

Segons l’opinió del TUE, el programa de compra d’actius "no va manifestament més enllà del necessari per augmentar la taxa d’inflació" i afegeix que no s’ha demostrat que un programa de compra de deute públic "més limitat en el seu volum o en la seva durada" no hagués pogut garantir una evolució dels preus similar a la que ha d’aconseguir el BCE. En segon lloc, la Justícia europea declara que la compra de bons sobirans del BCE no incompleix la prohibició del finançament monetari, que impedeix que el BCE concedeixi cap tipus de crèdit a un estat membre.

"L’execució d’aquest programa no equival a l’adquisició de bons en el mercat primari ni neutralitza de cara als estats membres els incentius per aplicar una política pressupostària sana", rebutgen els jutges del TUE.