FISCALITAT

Hisenda començarà a tornar aquesta setmana l'IRPF de les prestacions per maternitat i paternitat

El Ministeri estén la devolució als funcionaris acollits a Muface i altres mutualitats

L'Agència Tributària ofereix un formulari senzill i començarà a gestionar les sol·licituds relatives al 2014 i 2015

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda començarà a tornar aquesta mateixa setmanal’impost sobre la renda(IRPF) retingut sobre les prestacions de maternitat i paternitat, dins d’un procés que s’espera haver acabat el mes d’abril. [Consulta com es pot reclamar amb èxit la devolució de l’IRPF de la baixa de maternitat o paternitat.]

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha presentat aquest dilluns el procediment "àgil, ràpid, senzill, eficaç i amb totes les garanties" quel’Agència Estatal de l’Administració Tributària preveu posar en marxa des de la tarda d’aquest mateix dilluns, quan la pàgina web de l’AEAT penjarà el formulari per sol·licitar la devolució. Les primeres devolucions podrien començar a abonar-se aquesta mateixa setmana, dins d’un procediment escalonat per abordar-lo "de forma més ordenada i més àgil", segons la ministra.

Primer, els nadons del 2014 i el 2015

Segons el procediment disposat per l’AEAT, està previst queal desembrese sol·licitin la devolució de les prestacions percebudesel 2014 i el 2015

A partir delgeneres podran sol·licitar les vinculades a percepcions rebudesel 2016 i el 2017, dins d’un procés que, segons les previsions d’Hisenda, pot estar finalitzat a l’abril. La ministra Montero ha explicat que la devolució del tributat per l’IRPF també es farà extensivaals funcionarissota protecció de mutualitats, comMuface.

Per als nadons nascutsal llarg del 2018no és necessari habilitar cap procés de devolució, ja que les quantitats retingudes de forma indeguda abans de la sentència del Suprem del 5 d’octubre es podran compensar quan el 2019 es presenti la declaració de la renda corresponent a aquest exercici. Hisenda va deixar de practicar la retenció per IRPF sobre les prestacions després de conèixer-se la sentència del Suprem.

Està previst fer arribar la devolució d'un total aproximat de1.200 milions d'eurosa un col·lectiu d’1.086.000 persones que han percebut prestacions en els anys 2014, 2015, 2016 i 2017 per tenir fills. S’estima una devolució mitjana de 1.600 euros per mare. La devolució mitjana de l’IRPF retingut sobreles prestacions per paternitatper paternitatés menor (383 euros), com a conseqüència que el permís que, amb caràcter general, disfruten els pares respecte de les mares dura menys temps.

Formulari ‘online’

Està previst que els contribuents puguin descarregar-se el formulari ‘online’ de l’AEAT des de la pàgina web de la mateixa Agència Tributària. La presentació es podrà fer per via telemàtica –mitjançant les habituals via d’accés dels sistemes Reno, clau pin o certificat electrònic– o per via presencial a les oficines de l’agència.

Segons ha explicat la ministra d’Hisenda, al formulari només s’haurà de consignar la data de naixement del nadó i un número de compte bancari on girar la devolució.

La resta de les dades les obtindrà la mateixa AEAT a partir de l’administració de la Seguretat Social o del pagador del salari."No s’haurà d’adjuntar cap tipus de certificat ni documentació", ha dit Montero per remarcar l’agilitat que el seu departament ha volgut imprimir en el procediment de devolució de les retencions de l’IRPF practicades sobre les prestacions per maternitat i paternitat

Lectura "àmplia i generosa" de la sentència

La ministra Montero ha explicat que el seu ministeri ha fet una lectura "àmplia i generosa" de la sentència del Suprem "per sentit de responsabilitat i de justícia social". Així, encara que la sentència del Suprem només es refereix a les prestacions per maternitat, el Govern ha estès l'exempció de l'IRPF a les prestacions perpaternitatrebudes alsexercicis fiscals no prescrits(el 2014 i posteriors).

Notícies relacionades

A més, Hisenda ha optat per estendre aquesta exempció a les retribucions rebudes pels funcionaris acollits a mutualitats com Muface durant el període de baixa per maternitat o paternitat

La ministra també ha aclarit que la devolució d’aquests 1.200 milions d’euros, repartits entre el 2018 i el 2019, no tindrà un impacte addicional en el dèficit públic respecte de les xifres anticipades a la Comissió Europea en el Pla Pressupostari ja que, segons Monterio, aquest efecte ja estava incorporat al document.