Brussel·les alerta del risc d'incompliment del pressupost espanyol

La Comissió Europea suspèn els comptes de Pedro Sánchez i demana mesures per corregir-les

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici speaks during a news conference at the Informal meeting of economic and financial affairs ministers (ECOFIN) in Sofia, Bulgaria, April 28, 2018. Nikolay Doychinov/EU2018BG/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici speaks during a news conference at the Informal meeting of economic and financial affairs ministers (ECOFIN) in Sofia, Bulgaria, April 28, 2018. Nikolay Doychinov/EU2018BG/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea va donar l’avís fa dues setmanes i aquest dimecres ha arribat el rotund veredicte. Els comptes remesos pelGovern de Pedro Sánchez, després del seu pacte amb Podem, no convencen a Brussel·les. El dictamen d’opinió, aprovat aquest migdia per l’escola de comissaris, alerta que el pla pressupostari per al 2019 presenta "el risc d’incomplir les exigències del Pacte d’Estabilitat i Creixement".

En les seves recents previsions econòmiques de tardor, els tècnics comunitaris van concloure que el creixement continuarà sent robust en els propers tres anys –del 2,6% aquest 2018, 2,2% el 2019 i 2% en 2020– i que estarà per sobre de la mitjana de l’Eurozona, però també que la reducció del dèficit s’ha alentit fins al punt que Espanya se situarà aquest any en el 2,7% (davant del 2,2% promès) i en el 2,1% el 2019 (davant de l’1,8%). És a dir, el dèficit global d’Espanya caurà per sota del 3% que fixa com a límit el pacte, la qual cosa li permetrà sortir del procediment de dèficit excessiu aquest mateix any i entrar en el braç preventiu.

A més, tot i que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, va prometre un ajustament del 0,4% –incomplint l’esforç estructural exigit per la UE del 0,65% del PIB– les xifres remeses pel Govern apunten que l’esforç es quedarà entre el 0 i el 0,1%. Davant d’aquest panorama, la conclusió de l’Executiu comunitari és que hi ha el risc d’una "desviació significativa" del camí d’ajustament exigit cap a l’objectiu pressupostari a mitjà termini i l’incompliment del valor de referència transitori per a la reducció del deute del 2019.

Discrepàncies sobre els ingressos

Les diferències entre les xifres que manegen a Brussel·les i a Madrid es deuen, al·lega la Comissió Europea, que les seves estimacions auguren una menor recaptació a compte de les contribucions a la seguretat social i un menor impacte de les mesures adoptades pel govern per elevar els ingressos (taxa digital, taxa a les transaccions financeres, ingressos addicionals per la pujada del salari mínim o a compte de les mesures contra el frau fiscal). Dit d’una altra manera, els ingressos que confia a recaptar el Govern de Sánchez estan inflats. A més, s’hi sumen les compensacions que s’hauran de pagar després de la decisió del Tribunal Suprem del febrer del 2018 de declarar nul·la la concessió d’aigua d’ATLL a Catalunya, que podrien augmentar el forat del dèficit públic.

Notícies relacionades

"No totes les mesures anunciades en la part d’ingressos estan legislades, de manera que no les podem tenir plenament en compte en la nostra previsió", ha insistit el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, que ha demanat a Espanya i als altres quatre països amb suspens en l’examen –Bèlgica, França, Eslovènia i Portugal– "que adoptin les mesures necessàries", ha reclamat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. 

En el dictamen, Brussel·les també urgeix el Govern de Pedro Sánchez a remetre un projecte pressupostari actualitzat, si el que s’aprova al Parlament difereix del remès el 15 d’octubre passat a Brussel·les. "El que és important és que el pressupost es presenti al Parlament i s’aprovi, i que, en cas que hi hagi canvis importants, Espanya haurà de presentar un altre pla pressupostari", ha recordat el vicepresident.