Condicions laborals

Amazon contracta 2.200 temporals a Espanya per a la campanya de Nadal

Les ofertes són a través d'ETT, es reparteixen entre les províncies de Madrid i Barcelona i són per a mossos de magatzem

Workers process purchased orders at a packaging area inside Amazon distribution center in El Prat de Llobregat, near Barcelona, Spain, March 15, 2018. REUTERS/Albert Gea

Workers process purchased orders at a packaging area inside Amazon distribution center in El Prat de Llobregat, near Barcelona, Spain, March 15, 2018. REUTERS/Albert Gea / Albert Gea (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’alt volum de comandes que el seguit de dates assenyalades per al consum li genera a Amazon provoca que el gegant del comerç electrònic hagi d’ampliar les seves plantilles. Un total de 2.200 llocs de treball ofereix la companyia per cobrir des delBlack Friday fins al Nadal passant, pelCyber Monday, una xifra inferior als 2.700 de l’any passat.

Els contractes són per a la les plantes que l’empresa té a San Fernando de Henares (Madrid), el Prat de Llobregat (Barcelona) i Martorelles (Barcelona) en la categoria de mosso de magatzem i alguns ja han començat a treballar. L’argument amb què l’empresa justifica el descens en la nova contractació és l’estabilització de plantilles, ja que, segons els seus números, el 63% de les contractacions temporals de la campanya passada es van acabar convertint en indefinides.  

No obstant, els nous 'fitxatges’ d’Amazon entraran en aquests tres centres contractats a través de les empreses de treball temporal (ETT) Manpower Adecco. Com es repartiran els 2.200 nous contractes és una cosa que l’empresa declina revelar. Ho faran amb el pitet verd o 'green’, segons l’argot de l’empresa, que els diferencia dels blaus o 'blue', que formen la plantilla fixa dels centres del gegant electrònic. En el centre del Prat l’augment del volum d’activitat ha provocat que l’empresa comencés  a fer servir la quarta planta del seu magatzem.

Aquesta ampliació de plantilla, de moment temporal, arriba amb vuit dies de vaga convocats–23 i 24 de novembre, el 7, 9, 15 i 30 de desembre, i el 3 i 4 de gener– al centre de San Fernando de Henares, amb una plantilla d’al voltant de 1.200 de fixos. Fonts del comitè d’empresa del centre constaten el notable augment de pitets verds que es veuen per San Fernando aquests dies previs a les aturades. Una estratègia d’ampliació de plantilla per la via de les ETT adoptada per l’empresa en anteriors protestes.

Notícies relacionades

Aquestes fonts afirmen que el gruix de temporals supera actualment el 25% del total de la plantilla que estableix el conveni col·lectiu. Una cosa, d’altra banda, no il·legal sempre que al final de l’any la mitjana de contractacions no superi aquest percentatge. Un fenomen similar al que passa al centre del Prat, amb gairebé 1.600 treballadors fixos, segons fonts sindicals.

Les condicions per als qui entrin a treballar a San Fernando o els de les plantes del Prat o Martorelles no són iguals, d’aquí les protestes a Madrid. Cada centre es regeix pel conveni col·lectiu sectorial de cada província. Això implica que, entre d’altres, la ràtio de temporalitat autoritzada a Barcelona sigui més baixa, del 20%. Els salaris de la categoria de mosso de magatzem no disten gaire un de l’altre i són d’al voltant de 19.300 euros bruts a l’any. El que equival a un net de 1.120 euros mensuals, en 14 pagues.

Temes:

Amazon Ocupació