conflicte laboral

Amazon patirà vagues a San Fernando de Henares en el Black Friday, el pont de la Constitució i Nadal

La planta madrilenya s'enfronta a diverses jornades d'aturades per la imposició unilateral del conveni de logística de Madrid

zentauroepp42522608 a worker packages an order at amazon distribution center in 180706110158

zentauroepp42522608 a worker packages an order at amazon distribution center in 180706110158 / Albert Gea

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Sindicats d’Amazon han convocat vaga a la planta de San Fernando de Henares (Madrid) durant el Black Friday (23 i 24 de novembre), el pont de la Constitució (7, 8 i 9 de desembre), del 15 al 30 de desembre i el 3 de gener, que coincideix amb la campanya de compres de regals de Nadal i Reis.

Aquesta convocatòria es presentarà oficialment a l’empresa i autoritats laborals en els propers dies, esperant que en la reunió de mediació obligatòria prèvia a la vaga pugui evitar-se haver d’arribar novament a la paralització del centre, ha informat el sindicat CGT.

Es tracta d’unes mesures pel conflicte iniciat el març d’aquest any, després de l’anuncid’una "imposició unilateral" del conveni de logística de Madrid, i que fa un pas més amb aquesta convocatòria. Es tracta de la quarta ronda d’aturades i vagues des d’aleshores.

Dates clau

Els treballadors provaran de parar els enviaments novament en unes dates clau per a la companyia, com és el període nadalenc, incloent-hi el Black Friday, una de les jornades de més consum de l’any.

Els assistents a l’assemblea general de treballadors celebrada el 23 d’octubre van donar el vistiplau al plantejament de mobilitzacions presentat per CCOO i la CGT. Un pla que encara està pendent de l’adhesió dels sindicats CSIT i UGT, "que en tot cas representen menys del 25 per cent del comitè d’empresa del centre".

Segons ha informat la CGT en un comunicat, a l’abril la multinacional del comerç electrònic va decidir implantar "unilateralment" el conveni del sector de la logística de Madrid al magatzem de San Fernando de Henares, un dels dos centres logístics d’aquestes característiques a Espanya.

"La caducitat de l’anterior conveni propi que regulava les condicions laborals del centre va fer desaparèixer drets històrics al centre com el preu de l’hora extra, les categories professionals, la garantia de pujada salarial, el complement de baixa per incapacitat temporal i d’altres", han assenyalat.

Negociacions encallades des del juliol

Els sindicats també critiquen que les negociacions estan encallades des de la passada vaga del juliol, sense que l’empresa hagi fet cap moviment substancial en les seves posicions de degradació de condicions.

Per aquest sindicat, la pilota està a la teulada de l’empresa, "que haurà de decidir si manté la pugna amb el seu principal magatzem del centre i sud de l’Estat espanyol, paralitzat en dies clau de manera recurrent, o si accedeix a garantir la continuïtat de drets per als seus treballadors i treballadores".

Notícies relacionades

"Al juliol l’empresa ja va haver de fer front al seu Prime Day sense poder comptar amb el magatzem de San Fernando (MAD4), que funcionava sota mínims envoltat pels piquets informatius i un fort dispositiu policial", han assenyalat.

D’altra banda, Amazon España ja va explicar a Europa Press que aposten per mantenir un diàleg obert i directe amb els seus treballadors. "Hem creat més de 2.000 llocs de treball permanents a Espanya des del 2011. Aquestes feines tenen un salari competitiu, un paquet complet de beneficis i programes de formació innovadors com Career Choice, que finança el 95% dels estudis per als nostres empleats. Animem a qualsevol que vingui a veure-ho per si mateix fent una volta en algun dels nostres centres logístics", han indicat.