La petició de perdó de Lesmes causa malestar al Suprem

Uns quants magistrats consideren que es va extralimitar al cridar al president de la Sala Tercera perquè aclarís una sentència

Els jutges de la Sala Tercera, dividits entre suspendre el ple de les hipoteques, confirmar la doctrina o tornar a la situació anterior

lesmes2

lesmes2 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La petició de perdó del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes,Carlos Lesmes i la seva confessió de les gestions que havia fet amb el president de la Sala Tercera, Luis María Díez-Picazo, pot ser que hagin servit per infondre tranquil·litat a la ciutadania sobre les bones pràctiques de l’alt tribunal, però dins de casa no han fet més que aprofundir en el malestar dels seus magistrats, a l’entendre que s’ha extralimitat.

Fonts jurídiques expliquen a EL PERIÓDICO que la funció d’un president del Suprem és governativa i en cap cas li confereix la capacitat d’interferir de cap manera en una decisió jurisdiccional. Per això, es considera que el fet de demanar a Díez-Picazo que fes una nota explicativa de la sentència que va declarar que els impostos dels actes jurídics documentals de les hipoteques els havien de pagar els bancs i no els clients va ser una extralimitació de les seves funcions. 

Aquestes fonts afirmen que els únics que poden aclarir una sentència són els mateixos magistrats que l’han dictat, que en aquest cas van ser els sis que componen la Secció Segona de la Sala Tercera, els especialitzats en Dret Tributari. Una sentència mai pot ser aclarida pel president d’una sala o del mateix Suprem que no hagin participat en les deliberacions, tot i que el seu objectiu sigui frenar la incertesa que ha suscitat la resolució. "Les sentències només les pot aclarir un tribunal a instàncies de les parts en la corresponent interlocutòria explicativa", necessiten.

Portes tancades 

Per això, la seva declaració pública no ha contribuït en res a apaivagar els ànims dels magistrats, que hauran de decidir en el ple del dia 5 de novembre què es fa amb aquests impostos. 

"Ara hi ha portes que sempre havien estat obertes que estan tancades. Silenci. La gent està commocionada. Es pregunta com ens ha pogut passar això. El cop ha sigut brutal". Així descriu un magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem com s’està vivint als passadissos de l’alt tribunal la polèmica suscitada amb una gestió tan "deficient", en paraules de Lesmes, que amb la seva confessió no ha fet més accentuar-ne la gravetat.

La pròxima setmana els 31 magistrats que componen la Sala Contenciosa Administrativa estudiaran què fer amb un objectiu clar: "Fer el més correcte i el que faci menys mal". Les fonts consultades insisteixen que totes les opcions són possibles, perquè hi ha diferents opinions. 

Notícies relacionades

Hi ha qui té previst plantejar abans que comencin les deliberacions que Díez-Picazo mai hauria d’haver avocat els recursos pendents de resolució, després que la Secció Segona ja s’hagués pronunciat en tres sentències. Aquesta opció suposa prolongar la incertesa sobre aquest impost que afecta tantíssims ciutadans, quan molts magistrats creuen que convocar-lo per al 5 de novembre ja és molt tard. 

Pel que fa al fons del tema també hi ha divisió, segons les fonts consultades, perquè hi ha partidaris de mantenir el criteri que el tributs paguin els bancs delimitant des de quin moment concret i qui és partidari de reprendre la situació anterior.