TARGETES 'BLACK'

Rodrigo Rato ingressa a la presó de Soto del Real

L'exvicepresident del Govern està condemnat a quatre anys i mig de presó per l'ús de les targetes de 'black' de Caja Madrid i Bankia

vcdl30qackwolliadpoi841100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Esgotant el termini donat pel jutge, Rodrigo Rato ha ingressat aquest dijous, a les 13 hores, a la presó de Soto del Real. A l’arribar a la presó de la serra madrilenya, ha atès els mitjans que esperaven a la porta per declarar: "Accepto la meva obligació davant de la societat. Assumeixo els errors que he pogut cometre. Demano perdó a la societat i a aquelles persones que puguin haver-se sentit decebudes i afectades". Abans de girar cua i dirigir-se a la porta del centre penitenciari, també ha agraït el recolzament de la seva família.

Ja a la presó, Rato resol avui la paperassa d’ingrés, se sotmet a un examen mèdic i s’entrevista amb un psicòleg. Un pres de confiança l’acompanyarà a tota hora, com a vigilància, durant la seva aclimatació a la vida carcerària, que els acabats d’arribar a Soto del Real realitzen en un mòdul d’ingressos. 

El que va ser vicepresident del Govern, ministre d’Economia i director de l’FMI va demanar que la seva entrada a la presó quedés en suspens mentre es resolia el seu recurs d’empara, però la Secció IV Penal de l’Audiència Nacional l’hi va negar aquest dimecres.

Rato està condemnat a quatre anys i mig de presó pel mal ús de les targetes 'black' de Caja Madrid i Bankia. En la sentència final del cas, que afecta 63 exdirigents de la caixa –15 d’ells amb penes d’obligada entrada a la presó, ja que superen els dos anys–, el Tribunal Suprem va donar fins a aquest 25 d’octubre a Rato per ingressar a la presó, després de disposar "al seu aire" i sense empremta tributària dels diners de l’entitat per a despeses personals que no van tenir "control de cap mena".  

Els primers a entrar-hi

Pel mateix cas de les 'targetes black' de l’antiga Caja Madrid, el 17 d’octubre passat van ingressar a la presó l’exsecretari d’Estat d’Hisenda en el Govern de José María Aznar, Estanislao Rodríguez-Ponga, condemnat a tres anys i dos mesos, i l’exdirigent de CCOO Antonio del Rey, amb pena de dos anys i sis mesos.

El primer va acudir també a la presó madrilenya de Soto del Real. El segon ha acabat a la de Navalcarnero després de triar erròniament un Centre d’Inserció Social, el Victoria Kent, considerant que entraria en tercer grau immediatament. Institucions Penitenciàries li va corregir la suposició.

Notícies relacionades

També van ingressar a presó, el 23 d’octubre, l’exsecretari general de CCOO a Madrid Rodolfo Benito i l’exmembre de la comissió de control de la caixa, Miguel Ángel Abejón. Tots dos compleixen ja condemna a la presó de Navalcarnero.

El via crucis judicial de Rato no ha acabat amb aquest ingrés a la presó. El pròxim 26 de novembre comença el judici per la suposadament fraudulenta sortida a borsa de Bankia. A més, està sent investigat junt amb altres membres de la seva família en una causa per blanqueig de capitals i frau fiscal.